Nem nő az agydaganat kockázata a mobilozó gyerekeknél egy új vizsgálat alapján

Vágólapra másolva!
Egy most közzétett tanulmány szerint nincs statisztikailag nagyobb kockázata az agydaganat kialakulásának azoknál a gyermekeknél és serdülőknél, akik mobiltelefont használnak. Most először vizsgálták, hogy a gyermekek és serdülők mobiltelefon-használata befolyásolja-e az agydaganat kialakulásának kockázatát.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években ugrásszerűen nőtt a mobiltelefon-használat a gyermekek és serdülők körében, és ez egyre több szülőt aggaszt a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzások miatt. Korábbi, felnőtteken végzett vizsgálatok alapján felmerült az agydaganatok kockázatának növekedése. A gyerekek esetében az ettől való félelmet az táplálja, hogy idegrendszerük még fejlődésben van, ráadásul a fejkörfogatuk is kisebb, így a készülékek által kibocsátott elektromágneses sugárzás (rádiófrekvencia-modulált elektromágneses mező) az agyuk mélyebb területeire is behatolhat.

A gyermekek és serdülők mobiltelefon-használata és az agydaganat kialakulásának kockázata közötti összefüggés megállapításához a bázeli Swiss Tropical and Public Health Institute munkatársai 7 és 19 év közötti agydaganatos gyermekek kórtörténetét vizsgálták 2004 és 2008 között. A kutatók személyes beszélgetések során tájékozódtak a gyermekek és serdülők mobiltelefonálási szokásairól, és erre vonatkozó adatokat gyűjtöttek a mobilszolgáltatóktól is. A kutatásban összesen 352 agydaganatban szenvedő norvég, dán, svéd és svájci gyermek és serdülőkorú fiatal vett részt, a kontrollcsoportot pedig 646 egészséges kortársuk alkotta.

A kutatást végző szakemberek megállapították, hogy a daganatos betegeknél nem volt szignifikánsan (statisztikailag kimutathatóan) nagyobb mértékű a rendszeres mobilhasználat, mint egészséges társaik esetében. A 352 agydaganatos fiatal 75,3%-a (265 fő) számolt be arról, hogy a betegségük diagnosztizálása előtt összesen több mint 20 alkalommal beszéltek mobiltelefonon. Ez az arány (ugyanerre az időszakra vetítve) az egészséges kontrollcsoport tagjai között 72,1% (466 fő) volt. Ezen túlmenően 194 daganatos (55%) és 329 egészséges (51%) fiatal válaszolta azt, hogy rendszeresen használt mobiltelefont. A tanulmány szerzői azonban megjegyzik, hogy akiknél rendelkezésre álltak a mobilszolgáltatótól kapott adatok, azoknál összefüggésbe lehetett hozni az agydaganat kockázatát és az előfizetés megkötése óta eltelt időtartamot (de a telefonhasználat mennyiségét nem). A mobiltelefonáláskor leginkább érintett, a fülhöz legközelebb eső agyterületekkel kapcsolatban viszont nem tapasztaltak megnövekedett kockázatot.

A kutatás összefoglalásaként a szakemberek megállapították, hogy bár az eredmények nem mutattak ok-okozati összefüggést az agydaganat kialakulása és a mobiltelefon-használat között, a gyermekek és serdülők egyre gyakoribb mobilhasználatának következményei további megfigyelést igényelnek. A biztonság kedvéért célszerű a mobiltelefonokat a fejtől és a fültől minél távolabb tartani, és a fejet érő sugárzás csökkentésének érdekében headsetet, fülhallgatót vagy a telefon kihangosítóját használni.

A részletes vizsgálati eredmények a Journal of The National Cancer Institute című lap július 27-i számában jelennek meg.