A B12 vitamin hiánya is okozhat krónikus fáradtságot

Vágólapra másolva!
Időseknél, bélbetegségekben szenvedőknél és vegán étrendet követőknél a fáradtság, enyhe depresszió hátterében gyakran B12-vitamin-hiány áll. Bár akadnak B12-tartalmú étrendkiegészítők, amelyek elvileg pótolhatnák az állati eredetű élelmiszerekben található vitamint, a kapszula formájában bevitt vitamin bélrendszeren keresztüli felszívódásáról nincsenek megbízható tudományos bizonyítékok.
Vágólapra másolva!

A B12-vitamin elengedhetetlen a vérképzéshez és az idegrendszer működéséhez. Hiányában fáradtság, levertség, enyhe depresszió, súlyosabb esetben viszont krónikus fáradtság, vészes vérszegénység és akár visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodás (depresszió, paranoia, végtagok zsibbadása) léphet fel.

"Az enyhe vitaminhiány tünetei nagyon általánosak, ezért sokszor nem is gyanakodnak a B12-vitamin hiányára. Csak a vörösvérsejtek számára, alakjára, szerkezetére, sérülékenységére is kiterjedő vérvizsgálatok képesek megmutatni, hogy a tünetek a vitamin hiányának következményei-e" - magyarázza Gyuricza Ákos dietetikus. "A gyakorlatban én a leggyakrabban idősek körében találkoztam a vitamin hiányával, akik rossz fogazatuk miatt már nem nagyon esznek húst, valamint idős korban már a tápanyagok felszívódása és hasznosulása is rosszabb" - teszi hozzá a dietetikus.

Az Egyesült Államokban egyes becslések szerint az 50 év feletti populáció 15 százalékát érinti a B12-vitamin-hiány.

Veszélyben van, akinek kevés a gyomorsava

A klasszikus szakirodalom úgy tartja, hogy a B12-vitamin belsőségekben, húsban, osztrigában, halakban, tojásban, valamint tejtermékekben fordul elő.

Az idősek mellett veszélyeztetett csoportnak számítanak az állati eredetű táplálékot egyáltalán nem fogyasztó vegetáriánusok, valamint egyes bélbetegségekben szenvedők is.

Ugyancsak veszélyeztetettek azok, akikben valamilyen okból csökken a gyomorsavtermelés, illetve akiknek a gyomra nem termel eleget az intrinsic faktornak nevezett molekulából.

A vitamin ugyanis e molekulához kötődve tud a vékonybélben felszívódni. Ha kevés intrinsic faktor termelődik, vagy különféle bélrendszeri betegségek miatt elégtelen a vékonybélből történő felszívódás, könnyen kialakulhat a vitamin hiánya.

Veszélyeztetettek a lisztérzékenyek és a bélműtéten átesettek is.

B12-vitamin növényekből?

Vegetáriánusok a B12-vitamint rendszerint algákból és friss csírákból igyekeznek bevinni a szervezetükbe.

"Elterjedt a köztudatban, hogy a Spirulina-algafajok jó B12-vitamin-forrásnak tekinthetőek. A Spirulina a B12-vel rokon vegyületekből ugyan nagy mennyiséget tartalmaz, ám ennek csak kisebb része hasznosulhat emberben, míg a Chlorella-algák B12-tartalma irodalmi adatok szerint a növények között szinte egyedülálló. Mindkét alga segíthet kisebb-nagyobb mértékben a szigorú (állati eredetű élelmiszert nem tartalmazó) vegetáriánus étrend káros hatásainak megelőzésében, azonban a mesterséges B12-bevitelt nem feltétlenül pótolják, erről orvosi vizsgálatokkal lehet meggyőződni" - olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének 2010 augusztusi hírlevelében.

"Csakúgy, mint a vas esetében, a B12-vitaminnál is lehet különbség a növényi és az állati eredetű táplálékban található tápanyag felszívódásában, hasznosulásában. A tudományos vizsgálatok e téren egyelőre hiányoznak" - jegyzi meg Gyuricza Ákos.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az étrendkiegészítő nem csodaszer

Ugyanez a helyzet a táplálékkiegészítőkkel is, különösen az ún. komplex tablettákkal. "A komplex tablettákban található egyes vitaminok és ásványi anyagok akkor tudnának mind hasznosulni, ha minden tápanyag külön burokba lenne csomagolva a kapszulán belül, és ezek különböző időpontokban aktivizálódnának. A mikrotápanyagok ugyanis rendszerint vivő fehérjékhez kötődve hasznosulnak, a komplex készítmények esetében viszont a sokféle tápanyag egymással versenyez a fehérjékért, így tulajdonképpen egymás rovására próbálnak hasznosulni" - mondja a dietetikus.

A kóros B12-vitamin-hiányt injekcióval, illetve nagy dózisú tablettákkal bejuttatott vitaminnal szokás kezelni.