A marihuána felgyorsítja az elmezavarok kialakulását - friss eredmény

Vágólapra másolva!
Egy friss amerikai kutatás kapcsolatot talált a kannabiszfogyasztás és az elmezavarok (pszichózis) kialakulása között.
Vágólapra másolva!

Az Archives of General Psychiatry című szaklap 2011. júniusi számában megjelenő metavizsgálat 83 korábbi vizsgálat eredményeit összegzi - olvasható a Scientific American ismeretterjesztő lap honlapján.

Ily módon 8000 marihuánát használó és 14 000 droggal nem élő ember adatai alapján vizsgálták a pszichózis kialakulásának időpontját. Azt találták, hogy a kannabiszhasználók körében közel három évvel korábban alakult ki pszichotikus betegség, mint a marihuánát nem fogyasztóknál. Pszichózisnak nevezzük az olyan állapotot, amikor valaki átmenetileg vagy tartósan elveszti kapcsolatát a valósággal.

A kutatók szerint a jelenség hátterében az állhat, hogy az arra érzékenyek körében a kannabisz felgyorsítja a pszichózis kialakulását. Korábbi kutatások mutattak már ki kapcsolatot a marihuánahasználat és a skizofrénia között, az ok-okozati összefüggés azonban nem egyértelmű: nem tisztázott egyelőre, hogy a marihuánafogyasztás gyorsítja fel a skizofrénia kialakulását, vagy a kezdődő skizofréniában szenvedők fordulnak előszeretettel a marihuána felé.

A metaanalízis eredményei alapján elképzelhető, hogy a marihuánafogyasztás korlátozása, illetve tiltása a pszichózis egyes formáinak kialakulását késleltethetné, vagy akár meg is előzhetné - írja a Scientific American.