Egy kisgyereknek napi 40 gramm zsírra van szüksége

Vágólapra másolva!
Egy kisgyereknek napi 40 gramm zsírra van szüksége, amely ideális esetben egyenlő arányban oszlik meg telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak között. A változatosság jegyében a Magyar Gyermekorvosok Társasága azt ajánlja, hogy használjunk más olajat főzéshez és mást salátákhoz.
Vágólapra másolva!

Az emberi szervezetnek már magzatként szüksége van zsírokra, zsírsavakra, és ez idősebb korban sem változik. A szükséges energia biztosításán túl a zsírok segítenek a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában, részt vesznek az epesavak és egyes hormonok felépítésében, valamint a normális mennyiségű zsírraktár védi a belső szerveket az ütésektől, rázkódástól.

Nem mindegy azonban, hogy mennyi és milyen minőségű zsírt veszünk magunkhoz - áll a Magyar Gyermekorvosok Társasága legfrissebb hírlevelében.

A kisgyereknek annyi a zsírszükséglete, mint egy fogyókúrázó felnőttnek

Az 1-3 éves korosztály napi energiaszükségletének harmadát kell adnia a zsiradékbevitelnek, ami mennyiségben kb. 40 grammot jelent. Ennyi egy fogyókúrázó felnőtt zsiradékszükséglete is (4 evőkanál olaj), és akárcsak a fogyókúrába, a kisgyerekek étrendjébe sem fér bele a sült krumpli, a zsíros sütemények és olajos chipsek rendszeres fogyasztása. Főzéshez, főzelékek dúsítására egy-egy kiskanál jó minőségű olaj viszont nem csak hogy megengedhető, de szükséges is a fejlődő szervezetnek.

A zsírok különböző zsírsavakat tartalmazhatnak, amelyeknek más-más élettani hatása van. A telített zsírsavakat, amelyek nagyobb arányban a vajban, sertészsírban fordulnak elő, mértékkel fogyasszuk, de ki ne zárjuk őket az étrendből. Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak főként növényi olajokban fordulnak elő.

Az esszenciális zsírsavakat a szervezetünk nem, vagy csak kis mennyiségben tudja előállítani. Ilyen esszenciális zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartozó omega-6, illetve omega-3 zsírsavak. Az előbbiek a napraforgóolajban, az utóbbiak a halolajban, lenmagolajban, repceolajban találhatók nagyobb mennyiségben.

A többszörösen telítetlen zsírsavakra minden életkorban szükség van, de kisgyerekkorban különösen, mert az idegrendszer és a retina egészséges fejlődéséhez, működéséhez nélkülözhetetlenek. Ezek a zsírsavak továbbá védik a szív- és érrendszert a káros zsíroktól, és gyulladáscsökkentő hatásuk is van.

Az anyatej gazdag esszenciális zsírsavakban

A telített, az egyszeresen telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztásának helyes aránya körülbelül egyharmad-egyharmad-egyharmad. A legjobb megoldás, ha más típusú olajat vásárolunk főzésre, és mást a salátákhoz. De jó választás az olajkeverékek használata is. Ha a gyermek vagy mi magunk nem szeretjük a halat, akkor az omega-3 zsírsavak megfelelő beviteléhez jó alternatíva a lenmagolaj.

Az anyatej egészséges, vegyes anyai étrend mellett megfelelő arányban tartalmaz esszenciális zsírsavakat (legjellemzőbb ilyen zsírsava a linolénsav). Mivel az anya táplálkozása befolyásolja a zsírok előfordulását az anyatejben, ezért szoptatás alatt érdemes külön figyelmet fordítani arra, hogy az étrend tartalmazzon omega-3 és omega-6 zsírsavakat, valamint halolajat.

Zsíros tippek gyerekes szülőknek

Ne szoktassuk rá gyermekünket az édességekre és a zsíros ételekre, rágcsálnivalókra!

Salátákhoz használjunk lenmag-, olíva- vagy akár dióolajat! A lényeg, hogy hidegen sajtolt vagy extraszűz legyen!

Napraforgóolajat, repceolajat sütéshez használjuk!

Próbáljunk ki minél több olajat és főzzünk velük felváltva!

Szoptassunk, amíg lehet, a későbbiekben pedig , ha szükséges, az anyatejet pótoljuk a gyermekek számára készített tápszerekkel, tejalapú gyerekitalokkal, amelyek a tehéntejhez képest ideálisabb arányban tartalmazzák a szükséges zsírsavakat!

Ha nem szeretjük a halat, különösen ajánlott a lenmagolaj fogyasztása. Zsírsavaiból a halolajra is jellemző zsírsavak képződhetnek szervezetünkben!

A chipsek, krékerek, olajban sültek, kész- vagy félkész-ételek, édességek, cukrászsütemények 1-3 éves gyermeknek nem valók!

Az olajat ne hevítsük túl sütéskor, de még jobb, ha a kíméletesebb konyhatechnológiaként a párolást választjuk.

Az olajos magvak is tartalmaznak értékes zsírsavakat! Péppé zúzva, őrölve már a kisebbek kásáit is dúsíthatjuk velük.

Kenyérkenésre különböző margarinokat, vagy akár vajat is használjunk! A legjobb, ha ezeket is váltogatjuk!

Válasszunk a pénztárcánknak és az étel jellegének megfelelő olajat! Ha a drágábbakat mértékkel fogyasztjuk, megérik az árukat!

Összeállította: Windisch Adrienne dietetikus, Magyar Gyermekorvosok Társasága