Sok szigorú fogyókúra tiltja a tej vagy a tejből készült ételek fogyasztását, egy friss tudományos vizsgálat szerint azonban a tejből vagy szójából származó fehérje a szívet védő diéta fontos eleme lehet, és a testsúlyt sem növeli.

Az Egyesült Államokban az elhízást új népbetegségként emlegetik, és külön hangsúlyt kap, hogy egyre korábban kialakul: a legújabb statisztika szerint minden harmadik amerikai gyerek túlsúlyos vagy kövér. Az optimális fogyókúra összeállítása azonban nem könnyű feladat, mert lehetőleg minden, az egészséghez szükséges tápanyagot tartalmaznia kell.

A fogyókúrázást kísérő gyakori jelenség a "jojó-effektus", amikor a különféle gyötrelmes fogyasztási módszerekkel aránylag gyorsan sikerül a testsúlyt csökkenteni, de a kúra abbahagyása után a páciens igen gyorsan még több kilót szed magára, mint amennyitől megszabadult.

Nem a tejtermékek okozzák a jojó-effektust

Bruce Bailey, az amerikai Brigham Young Egyetem professzora és kollégáinak előadása az elhízás kérdéseivel foglalkozó Obesity 2011 kongresszuson keltett nagy feltűnést. Az amerikai munkacsoport 180 kövér, de egyébként egészséges felnőttet vizsgált 36 héten keresztül. A súlycsökkentés első harmadában a résztvevők napi 1200 kalóriát tartalmazó étrendet kaptak, és ezt betartva súlyuk jelentősen csökkent. A következő 24 hétben következett a súlymegtartó fázis.

Ebben az időszakban a karcsúbbá vált vizsgálati alanyokat véletlenszerűen két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai napi három-négy alkalommal kaptak tejterméket, a másik csoportban lévők csak ritkán, egyszer-egyszer ettek valamilyen tejterméket, leggyakrabban joghurtot.

A vizsgálati időszak első harmadában nemcsak a résztvevők testsúlya csökkent: vérükben csökkent a HDL- és LDL-koleszterin, a triglicerid, a glükóz, valamint az inzulin szintje, továbbá csökkent a vérnyomásuk és a derékkörfogatuk is.

A súlymegtartó szakaszban a naponta többször tejterméket fogyasztó csoport valamivel több kalóriát vett magához, mint a tejterméket csak néha fogyasztók, ennek ellenére a testsúlyukban és az anyagcsere-adataikban (koleszterin- és trigliceridszint, glükóz- és inzulinszint) nem volt eltérés a kevés tejterméket fogyasztókhoz képest.

A kutatócsoport a jövőben azt kívánja vizsgálni, hogy egyes tejtermékek fogyasztása, különösen a tej és a joghurt fogyasztása hogyan tud hozzájárulni a súlymegtartáshoz. Mindenesetre a kutatási eredmények azt mutatják, hogy a fogyókúrázóknak a tejtermékeket nem kell száműzniük étrendjükből.