Új gyógyszerek készültek előrehaladott emlőrákra

Vágólapra másolva!
Bíztató eredményekről számoltak be két új rákgyógyszerrel kapcsolatban a San Antonióban megrendezett Mellrák Szimpóziumon: mindkettő jelentősen meghosszabbította az áttétes emlőrákban szenvedő nők túlélését a klinikai vizsgálatok során.
Vágólapra másolva!

Az első vizsgálatban a pertuzumab elnevezésű szert alkalmazták. A pertuzumab egy olyan ellenanyag, amely az emlőrák egyik típusában szerepet játszó receptorfehérje, a HER2 működését gátolva lassítja a betegség előrehaladását. A vizsgálatban a betegség átlagosan 18 hónapig tartotta féken a betegséget, míg a szokásos terápia mellett a kontrollcsoportnál ez az időtartam csak 12 hónap volt.

A másik klinikai vizsgálatban egy olyan hatóanyagot, az everolimust alkalmazták, amelyet korábban szervátültetésen átesett pácienseknél használtak a kilökődés megelőzésére. Az everolimust előrehaladott emlőrákban szenvedő nőknek adták, akiknél a hormonblokkoló kezelés hatástalan volt. Ez a szer 7 hónapig akadályozta meg az állapotromlást, míg a szokásos módon csak hormonális szereket kapott pácienseknél 3 hónap volt a haladék ideje.

A találkozón részt vevő onkológusok a herceptin 1998-as forgalomba kerülése óta a legjelentősebbként üdvözölték az ismertetett kemoterápiás eredményeket. Az új kezelések alkalmazásának hátránya azonban igen magas áruk: akár 10 ezer dollárba (2,2 millió forint) is kerülhet egyhavi adagjuk.