Vágólapra másolva!
A buddhista szerzetesek akár órákig, napokig meditálnak lótuszülésben, a nyugatiak többsége számára azonban a póz nehezen kivitelezhető. Számos élettani előnye mellett a lótuszülésnek vannak veszélyei.
Vágólapra másolva!

Mi a jó benne?

Akinek a lótuszülés kivitelezése nem okoz fájdalmat, annak a pozíció stabil és ellazult ülést biztosít akár hosszú időn keresztül is. Ahogy a test stabillá válik, lecsendesedik az elme, ami az első lépés a meditáció útján.

A pozíció enyhe nyomást gyakorol a gerinc alsó szakaszára is, ami megkönnyíti az ágyéki szakasz ellazítását. Lótuszülésben a levegővétel lelassul, az izomfeszültség csökken, és mérséklődik a vérnyomás is.

A lábak keresztezése miatt a lábfejek nyomást gyakorolnak a combban futó artériákra, így a lábba áramló vérmennyiség csökken, aminek következtében viszont a hasi terület véráramlása fokozódik, emiatt pedig javulhat az emésztés.

A láb hamar érzéketlenné válhat

A lótuszülést gyakorlók számára ismerős érzés a láb zsibbadása, egy idő után teljesen érzéketlenné válása, esetleg elszíneződése. Míg a zsibbadás főképp idegi eredetű, az elszíneződés a vérkeringés megszűnésével magyarázható. Míg ez utóbbi esetén azonnal abba kell hagyni a pozíció gyakorlását, jógás körökben azt tartják, hogy amennyiben a láb nem színeződött el, "csupán" érzéketlenné vált, egy órán keresztül még nem káros az egészségre a lótuszban való ülés.

Probléma akkor van, ha a pozíció nem kiegyensúlyozott, azaz az illető esetleg elalszik, és az egyik combra nagyobb nyomás nehezedik, mint a másikra, és a vérkeringés esetleg hosszabb időre teljesen megszűnik a lábban - mint Asztalos János K-3-as harcos esetében, aki a vonaton lótuszülésben elaludt, és bal lábában teljesen leállt a vérkeringés, a szövetek többsége elhalt, így a lábat nem lehetett megmenteni, térd fölött amputálni kellett.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Nem ajánlott mindenkinek

A kiegyensúlyozott pozíció eléréséhez még a lótuszülést régóta gyakorlók számára is szükség lehet egy vagy több párnára a medence, illetve a comb alátámasztására, amennyiben a térd nem ér le a talajra. A széken is gyakran lótuszülésben elhelyezkedő Dalai Láma szintén hangsúlyozza, hogy a medence alátámasztása nélkül nem ajánlott a testhelyzet gyakorolása.

Akinek kötött a csípője, vagy boka-, illetve térdproblémákkal küzd, annak nem ajánlott a lótuszülés. Ugyancsak kerülendő a testhelyzet ülőideg-gyulladás vagy keresztcsonti problémák esetén.