Mennyit igyon a gyerek a hőségben?

Vágólapra másolva!
Kánikulában az egyik legfontosabb dolog a folyadékpótlás, de figyelni kell arra, hogy a gyerek ne csak vizet vagy ásványvizet kapjon, mert ezek nem elegendőek az ásványi anyag pótlására.
Vágólapra másolva!

A meleg ellen a szervezet párologtatással védekezik. Ez akkor nem működik jól, ha a gyermek nem iszik elég folyadékot, ezért a szervezete nem termel elég verejtéket, illetve olyan ruha van rajta, ami megakadályozza , hogy ez elpárologjon - mondja dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója.

Szabó elmondta: ahhoz, hogy a verejtékezéssel elveszített sót pótolni lehessen, nem elég vizet vagy ásványvizet adni a gyereknek. Azt javasolja, hogy a nagy melegben tejet, tápszert, gyümölcslevet vagy levest is kapjon a gyerek - ki mit szokott -, mert ezekben van annyi elektrolit, amennyire a szervezetének szüksége van.

Hozzátette: a szülők általában tudják, hogy kánikulában a szokásosnál több folyadékra van szüksége a gyereknek, de előfordul, hogy túlzásba esnek, és annyit adnak neki, hogy emiatt enni sem tud. Arra kell figyelni, hogy a gyerek kapja meg ugyanazt a táplálékot, mint más napokon - hiszen annak is a nagy része, 70-80 százaléka vizet tartalmaz -, és ezen felül legyen a plusz folyadék.

Mennyit igyon a gyerek?

Különböző életkorú gyerekek számára az ajánlott napi folyadékfogyasztást - ital formájában, tehát az ételekkel elfogyasztott folyadékmennyiségen felül - az alábbiakban határozta meg az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia Orvosi Intézete). Az értékek irányadó jellegűek, és egy átlagos napra vonatkoznak (hőségben tehát ennél többet kell inni).

0-6 hónapos csecsemők: 700 ml anyatej vagy tápszer

7-12 hónapos babák: 800 ml anyatej vagy tápszer, és emellett kb. 600 ml-nyi ital

1-3 éves gyerekek: 900 ml

4-8 éves gyerekek: 1200 ml

9-13 éves gyerekek:

Fiúk - 1800 ml

Lányok - 1600 ml

14-18 éves gyerekek:

Fiúk -2600 ml

Lányok -1800 ml

Honnan látjuk, hogy nem iszik eleget?

A folyadékvesztés első jelei a kiszáradt száj és cserepes ajkak, valamint ha a gyerek a szokásosnál feltűnően kevesebbet pisil, és a vizelet koncentráltabb, sötétsárga színű. Súlyosabb kiszáradásra utalnak a beesett szemek, a csecsemőknél a behúzódott kutacs és a bőr csökkent rugalmassága (a has bőrét finoman megcsippentve, majd elengedve a bőr nem ugrik rögtön vissza). Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, haladéktalanul meg kell kezdeni a folyadékpótlást és orvoshoz kell fordulni. Ez azért is fontos, mert minél súlyosabb a kiszáradás, annál nehezebb vénát találni az infúzióra szoruló kisgyereken.