A csapvíz újabb veszélyét tárták fel

Vágólapra másolva!
Az ivóvíz tisztítása során felhasznált vegyületek olyan folyamatokat indíthatnak be a szervezetben, amelyek élelmiszerallergia kialakulásához vezethetnek.
Vágólapra másolva!

Világszerte folyamatosan növekszik az élelmiszerallergiások száma, és a jelenségért bizonyos mértékben a mezőgazdaságban használt rovarirtó permetezőszerek és a csapvíz is felelőssé tehetők - olvasható az Annals of Allergy, Asthma and Immunology című szakfolyóirat cikkében. Ezek ugyanis diklórfenolokat tartalmazhatnak, e vegyületek pedig az emberi szervezetben felhalmozódva az egyes élelmiszerekkel szembeni toleranciát csökkenthetik, azaz ételallergia is kialakulhat.

A mostani kutatásba 2211 főt vontak be, akiknek vizeletében egy korábban elvégzett átfogó felmérés kimutatható mennyiségű diklórfenolt talált. A 2211 résztvevő közel fele szenvedett valamilyen környezeti allergiában, és körülbelül minden ötödik élelmiszerallergiás volt, ami igen magas aránynak számít. A kutatók elmondták, hogy 1997 és 2007 között 18 százalékkal növekedett az élelmiszerallergiások száma az Egyesült Államokban, és ebben komoly szerepe lehet a zöldségekben és gyümölcsökben visszamaradó kemikáliáknak.

A diklórfenolok megtalálhatók a nagyüzemi mezőgazdaság által használt rovarirtó szerekben és gyomirtókban, csakúgy, mint a háztartási rovarölőkben és a csapvízben - utóbbiba a víz tisztítási folyamata során kerül. Nem sokat segít azonban, ha a csapvíz fogyasztásáról palackozott ásványvízre térünk át: a rovarirtók és egyéb vegyszerek egyre intenzívebb használata jóval nagyobb mértékben tehető felelőssé az élelmiszerallergiás esetek számának folyamatos növekedéséért, mint a vezetékes ivóvíz fogyasztása - olvasható a tanulmányban.