A műanyag csomagolás miatt is lehet hízni

Vágólapra másolva!
Az elhízásért leginkább a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás tehető felelőssé, de a legújabb kutatások szerint olyan tényezők is szerepet játszanak a folyamatban, amelyre az ember nem is gyanakszik.
Vágólapra másolva!

Gondolta volna, hogy az elhízás és a cukorbetegség kialakulásában szerepet játszhat például a konzervdoboz, a műanyag csomagolás, a vécépapír vagy a boltban kapott blokk is? A PLoS ONE című tudományos szaklapban múlt héten közzétett tanulmány szerint a mindennapi élet szinte minden területén kapcsolatba kerülünk olyan kémiai vegyületekkel, amelyek már rendkívül kis mennyiségben is képesek felborítani a szervezet hormonháztartását.

Az egyik ilyen vegyület a biszfenol-A (BPA), amely a műanyagipar fontos alapanyaga, és amelynek egészségre gyakorolt hatását régóta vizsgálják. A biszfenol-A vegyületet korábban már kapcsolatba hozták a prosztatarákkal és az emlődaganattal, a most megjelent tanulmány pedig arra világított rá, hogy a biszfenol-A az inzulintermelést és a zsírháztartást is fel tudja borítani, vagyis szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kialakulásában.

A spanyol Miguel Hernández Egyetem szakemberei most megjelent kutatásukban a biszfenol-A hasnyálmirigyre gyakorolt hatását vizsgálták. Kiderült, hogy a vegyület ösztogénutánzó hormonhatása miatt már elenyésző mennyiségben is képes arra, hogy a szervezetet fokozott, akár kétszeres mennyiségű inzulintermelésre serkentse. Ráadásul a vegyület hatására a belső szervek úgy érzékelik, hogy a ténylegesen elfogyasztott mennyiségnél jóval több táplálék került a szervezetbe, így raktározásba kezdenek.

Már csecsemőknél is kimutatható

A rendelkezésre álló adatok szerint a fejlett országokban élő emberek 90 százalékának a normális értéknél magasabb a biszfenol-A szintje, ráadásul már a csecsemők szervezetében is kimutatható a vegyület. Sajnos nem segít, ha valaki tartózkodik a műanyagba csomagolt ételektől, italoktól, mert a vegyület az élet szinte minden területén megtalálható, a műtrágyáktól a pénztárblokkon át a vécépapírig. Sőt, a biszfenol-A csak egy a körülbelül 20, mindennapjainkban használt vegyület közül (pl. ftalátok, dioxin, arzén, nikotin, stb.), amelyek hormonutánzó hatásuk folytán képesek a szervezet belső egyensúlyának megbontására.

Bár a vegyipari cégek szerint a biszfenol-A- tartalmú (elsősorban műanyag) termékek használata biztonságos, a spanyol kutatók szerint ez nem feltétlenül igaz. A magzat már az anyaméhben megismerkedik a vegyülettel, és az anya megnövekedett vércukorszintje is számos komplikációt okozhat. Korábbi kutatások alapján elképzelhető, hogy a magzati biszfenol-A-szint akár a gyermek későbbi súlygyarapodására vagy cukorbetegségének kialakulására is hatással lehet.