Kicselezte az antibiotikumokat a tripper baktériuma

Vágólapra másolva!
Míg korábban a leggyakoribb nemi betegségeket antibiotikumokkal könnyen kezelni lehetett, napjainkban a helyzet korántsem ilyen egyértelmű: a baktériumok felvették a harcot az ellenük bevetett gyógyszerekkel.
Vágólapra másolva!

A gonorrhoea (tripper, kankó) az egyik leggyakoribb nemi betegség világszerte, amelynek gyógyítása évtizedek óta folyamatos versenyfutást jelent az idővel. Ennek a szexuális úton terjedő betegségnek a kórokozója, a Neisseria gonorrhoeae baktérium rendre feladja a leckét a modern orvostudománynak, mivel előbb-utóbb az ellene bevetett összes készítménnyel szemben rezisztenssé válik.

Először az 1940-es években kellett az addig hatékonynak bizonyuló szulfonamidokról penicillinre majd tetraciklinre áttérni, de a baktérium ezekkel szemben is ellenállóvá vált a 70-es és 80-as években. Ezt követően fluorokinolonnal tartották kordában a baktériumot, de utóbbiak is megbuktak a 2000-es évek közepén. Ekkor jöttek az újabb "csodafegyverek" (a cefalosporin-származékok), de a felmérések szerint ezek hatóanyagai is vesztésre állnak a baktériummal szemben, miután egyre több a cefalosporin-kezelésre egyáltalán nem reagáló eset.

Várható volt

A jelenség nem lepte meg a szakembereket: először pár éve Japánban vették észre, hogy a baktérium a legújabb kezeléssel szemben is kezd ellenállóvá válni, azóta pedig a szakmai szervezetek árgus szemmel figyelik az európai és amerikai helyzetet. A JAMA szakfolyóiratban most közzétett tanulmány egy kanadai klinikán gonorrhoeával kezelt páciensek bevonásával konkrétan számszerűsítette, hogy a baktérium hány esetben bizonyult ellenállónak. A felmérésből kiderült, hogy a kezelt betegek közel 7 százalékánál hatástalan az antibiotikum, azaz a gyógyszer-rezisztens gonorrhoea hivatalosan is megérkezett Észak-Amerikába.

A Neisseria gonorrhoeae baktériumot ráadásul nehéz tenyészteni, ezért legtöbbször molekuláris genetikai módszerekkel igyekeznek kimutatni a mintákból - ezek azonban legtöbbször nem adnak felvilágosítást a baktérium gyógyszerekkel szembeni ellenállóképességéről. Ezért a szakemberek szerint azoknál a pácienseknél, akiknél a betegség a gyógyszeres kezelésre nem megfelelően reagál, mindenképpen ajánlott a baktérium tenyésztéses és érzékenységi vizsgálatának elvégzése is.

A kezelések eredményeinek tükrében amerikai szakmai szervezetek egy új, az eddigieknél hatékonyabb terápia kifejlesztését sürgetik. Mivel a cefalosporinokon kívül jelenleg nincs elfogadott "B-terv" a betegség ellen, a szakemberek kombinált kúrát ajánlanak, amelyben a legújabb generációs cefalosporinok hatását egyéb, szájon át szedhető antibiotikumokkal (azitromicin és doxiciklin) támogatják meg.

Már nem stigma

A gonorrhoeás betegeket a társadalom szerencsére már nem bélyegzi meg, de a kezeletlen fertőzés ma is súlyos szövődményeket eredményezhet: nőknél vesemedence-gyulladást és méhen kívüli terhességet, férfiaknál meddőséget okozhat, továbbá mindkét nemnél növelheti a HIV-fertőzés kockázatát. A gonorrhoea-fertőzés átterjedhet az ízületekre és a szívre is, a fertőzött szülők gyermekei pedig nagy valószínűséggel látáskárosodással születnek.