Már kevés alkohol is daganatokhoz vezethet

Hütte, alkoholizáló síelők, hegyibetegség
Vágólapra másolva!
Ne higgyük, hogy napi egy pohárka teljesen ártalmatlan: egy új kutatás eredményei igazolták, hogy az alkohol rendszeres fogyasztása már minimális mennyiségben is növeli a rák kockázatát.
Vágólapra másolva!

A legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy rendszeres fogyasztás esetén már igen kis mennyiségű alkohol is veszélyt jelent az egészségükre. A Bostoni Orvosi Egyetem szakembereinek kutatásából az derült ki, hogy az alkoholra visszavezethető daganatos esetek közel harmadában a betegek nem lépték át a biztonságosnak tekintett alkoholfogyasztás határát, ami férfiaknál napi 3, nőknél napi 2 egységnyi alkoholbevitelt jelent. (Egy egység alkohol 1 pohár sörnek, 1 dl bornak vagy 3 cl töménynek felel meg).

Az alkohol a daganatos betegségek egyik legfőbb rizikófaktora, és az összes daganatos betegségből eredő halálozás közel 4 százalékáért tehető felelőssé. Nőknél különösen fontos szerepet játszik az emlőrák kialakulásában (az emlőrákban elhunyt nők 15 százalékánál az alkoholra vezethető vissza a betegség kialakulása), míg a férfiak esetében az ivás elsősorban a szájüreg, a torok, a nyelőcső és a máj daganatos megbetegedéseiért felelős - írja az American Journal of Public Health folyóirat cikke. A tanulmány szerint a rendszeres alkoholfogyasztás miatti rákbetegségek átlagosan 18 évvel rövidítették meg a rákban elhunyt betegek életét.

A kevés is számít

A kutatás vezetője kiemelte, hogy sokan tévesen úgy gondolják: a biztonságos szintként elfogadott napi alkoholmennyiség nem növeli a rák kockázatát. Az igazság ezzel szemben az, hogy a daganatok szempontjából sok kicsi sokra megy: a mostani eredmények is igazolták, hogy az alkoholra visszavezethető daganatos megbetegedésben szenvedők 30 százaléka nem ivott többet napi másfél deciliter bornál vagy egy korsó sörnél. A legtöbben ráadásul meg voltak győződve arról, hogy napi másfél deciliter vörösborral kifejezetten védik a szívük egészségét, nem voltak azonban tisztában azzal, hogy közben a rák kialakulásának kockázata nő.

A szakemberek szerint fontos, hogy az alkoholfogyasztásban rejlő kockázatok minél jobban tudatosuljanak a fogyasztókban. Egyes vélemények szerint az alkoholban rejlő veszélyeket a cigarettával megegyező módon és szigorúsággal kellene kezelni, és a "fogyassza mértékkel" feliratok helyett direktebb, az alkoholfogyasztás egészségügyi kockázatait hangsúlyozó információkkal kellene figyelmeztetni a vásárlókat a lehetséges következményekre.