Az uszkár, aki kiszagolja az allergéneket

Nano, az allergénkereső kutya, kiszagolja a mogyorót, Medical Detection Dog, Yasmine Tornblad
Vágólapra másolva!
Európában elsőként állt szolgálatba Nano, a „diókiszimatoló” fekete uszkár, hogy az olajos magvakra allergiás gazdáját a lehető legapróbb veszélyforrásokra is figyelmeztesse. A tengerentúlon már évek óta képeznek kutyákat allergének jelzésére, de Európában a program még gyerekcipőben jár.
Vágólapra másolva!

A brit Yasmine Tornblad élete 180 fokos fordulatot vett, amióta az élet összehozta Nanóval, a fekete uszkárral. A fiatal nő nagyon súlyos allergiában szenved: a dió, földimogyoró vagy kesudió puszta illata súlyos anafilaxiás sokkot eredményezhet nála, és az elmúlt nyolc évben több mint 15 alkalommal került életveszélyes állapotban sürgősségi osztályra. Az olajos magvaktól a nő már gyermekkorban is allergiás reakciót produkált, de azok közel sem voltak ilyen súlyosak, mint az elmúlt pár évben.

Két évvel ezelőtt azonban megváltozott Yasmine élete, amikor egy tévéműsorban olyan kanadai kutyákat mutattak be, akiket földimogyoró kiszimatolására képeztek ki. A műsor után kutatni kezdett, hogy létezik-e hasonló képzési program Nagy-Britanniában, és a keresést végül siker koronázta. A Medical Detection Dogs nevű jótékony szervezet jelentkezett, hogy vállalja az olajos magvak jelzésére hivatott kutya kiképzését, így került a nőhöz Nano.

Nano, az allergénkereső kutya gazdájával, Yasmine Tornblad-dal. Forrás: Northfoto/Tom Flathers

Élet egy allergénjelző kutyával

A kutya először egy évet töltött leendő gazdájával, hogy megismerje - és megszokja - környezetét, munkahelyét és életvitelét. Csak ezután következett az egy évig tartó kiképzés, amelynek befejezése után Nano képes a dió- és mogyorófélék legapróbb nyomait is kiszagolni. Ma már a kutya Yasmine minden lépését követi: elkíséri a munkahelyére, az üzleti utakra, ott van a repülőn és a szállodákban is. A nő informatikusként dolgozik; a munkahelyen a kollégák már megszokták, hogy Nano kiszimatolja, ha valakinek az asztalán, fiókjában vagy táskájában diót, földimogyorót vagy kesut tartalmazó élelmiszer lapul. A legapróbb veszélyforrás esetén azonnal jelez, így óvja gazdáját egy esetleges allergiás rohamtól.

A kutyák rendkívüli szaglását ma még viszonylag ritkán használják allergének jelzésére, a kiképzések inkább a cukorbetegek vagy epilepsziások rohamainak előrejelzésére koncentrálnak. Sőt, képeznek kutyákat daganatos betegségek, például a tüdőrák felismerésére is, miután bebizonyosodott, hogy a kutyák nagy biztonsággal megkülönböztetik a pozitív mintákat a kontrolltól. Ez utóbbi betegség detektálására már itthon is képeznek kutyákat.