A vizelet a sárgától a kékig bármilyen színű lehet

kémcső, vizelet szivárvány
Vágólapra másolva!
A sárgától a piroson, a zöldön és a kéken át a liláig a szivárvány minden színében „pompázó” vizeletmintákkal lehet találkozni az orvosi laboratóriumokban. A vizelet furcsa színét az elfogyasztott élelmiszerek és gyógyszerek is okozhatják, de gyakran gyulladások vagy komoly betegségek állnak a háttérben.
Vágólapra másolva!

Vizeletszivárványról” készített felvételt osztott meg egy közösségi oldalon egy fiatal laboratóriumi dolgozó annak szemléltetésére, hogy az emberi szervezet milyen sokféle színű produktum megalkotására képes. Az Egyesült Államokban fekvő, 200 ezer lakosú Tacoma város kórházának laboratóriumában mindössze egy hétig tartott, hogy a leadott vizeletmintákból a szivárvány minden színét ki tudták rakni - adta hírül a Livescience internetes portál.

Vizeletszivárvány Forrás: West Leigh

Bár voltak, akik vegyszeres manipulációt sejtettek a kék, zöld, lila vagy narancssárga színű vizeletminták hátterében, a fényképet készítő Heather West elmondta, hogy ilyesmiről szó sincs: az emberi szervezet valóban képes ilyen színű vizeleteket produkálni. A leadott mintáknál rendszerint a színnel nem foglalkoznak, de a rendellenes árnyalatok - főként a vörös vagy a barna - súlyos betegségek jeleit vetíthetik előre.

Ha vörös, narancs vagy sárga a vizelet

A vizeletet pirosra legtöbbször a benne lévő friss vér színezi, és ezt a jelzést nem szabad félvállról venni. Egy komoly fertőzés, vesekő vagy hólyagrák is okozhat olyan belső vérzést, amely a vizelettel távozik a szervezetből. Ha ilyet észlelünk, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Vannak persze ártalmatlanabb okai is a vizelet pirosas elszíneződésének: aki túl sok céklát vagy szedret evett, ne lepődjön meg, ha rózsaszínűt pisil.

A sötét színű, narancssárga vagy barna vizelet szintén egészségi problémát jelezhet: a sötétbarna vizelet ugyancsak vérre, vagy nagy mennyiségű bilirubin jelenlétére is utalhat - utóbbi a máj nem megfelelő működésének, esetleg májdaganatnak a jele lehet. Egyes gyógyszerek, például antibiotikumok vagy a húgyúti fertőzések kezelésére alkalmazott fenazopiridin narancsszínűre festheti a vizeletet. Szintén narancsszínű vizeletet eredményezhet vesehomok, vagy a sok sárgarépa.

A vizelet sárga színét a benne lévő urokróm nevű pigment adja: a szervezet hidratáltságának függvényében a halványtól a sötét sárgáig terjedő tartományban. A sötétebb árnyalat túl kevés folyadékbevitelre, a halvány „szalmasárga” szín a hígult vizeletre utalhat. A zavaros vizelet vizelet-kristályok vagy fertőzés jelenlétét jelezheti.

Egzotikus zöld, kék vagy lila

A „vizeletszivárvány” legritkábban előforduló színe a kék, amely általában gyógyszerek színanyagának hatására alakul ki. Elsősorban a szén-monoxid mérgezés kezelésére, vagy műtétek során festékanyagként alkalmazott metilénkék nevű szer okoz kék színű vizeletet, de hasonló hatású a Viagra, a propofol és az indometacin is. Ezen kívül kékre festheti a vizeletet a kék ételfestéket tartalmazó élelmiszerek túlzott fogyasztása is.

A zöld színű vizelet többnyire a kék színű „hígított változata”, de zöldet pisilhetünk egyes húgyúti fertőzések következményeként is.

A fényképen látható sötét lila színű vizeletminta egy veseelégtelenséggel küzdő pácienstől származik: ha a vesék nem működnek megfelelően, akkor a sötétebb árnyalatú vér lilára festheti a vizeletet. Szintén lilás árnyalatot eredményez egy viszonylag ritka - zömmel örökletes - betegség, a porfíria is.

A szag is fontos

A színek mellett érdemes a vizelet szagára is odafigyelni: az édeskés szagú vizelet cukorbetegségre utalhat, de állhat a háttérben egy örökletes kór, az úgynevezett juharszirup betegség is. Utóbbi főként gyermekeknél előforduló betegség: a szervezet bizonyos aminosavakat nem tud lebontani, ezért a vizelet szaga édeskéssé válik, juharszirupra emlékeztet.

Az erősen bűzös vizelet bakteriális fertőzésre hívhatja fel a figyelmet.

Egyes ételek is befolyásolhatják a vizelet szagát: a spárgában lévő kénvegyület lebontása például jellegzetes szagot eredményez, amitől nem kell megijedni.