Igenis van természetes gyógyszer a fájós fogra

fog fogfájás
Italie, Young child with toothache
Vágólapra másolva!
Murphy törvénye szerint a fog szombat este kezd fájni. Amikor belátható időn belül nincs lehetőség eljutni a fogorvoshoz, jól jöhetnek olyan hétköznapi megoldások a fájdalomcsillapítók mellett, amelyek nagy hatékonysággal enyhítik a fogfájást.
Vágólapra másolva!

Fogfájás esetén célszerű mielőbb fogorvoshoz fordulni, és nem érdemes megvárni, amíg elviselhetetlenné válik a fájdalom. Természetesen bárkivel előfordulhat, hogy pont olyankor jelentkezik a fogfájás, amikor nincs azonnal lehetőség szakemberhez eljutni.

Ennek ellenére nem muszáj rögtön tablettákért nyúlni. A természetes fájdalomcsillapítók olyan hozzávalókat tartalmaznak, amelyek jó eséllyel megtalálhatók bármelyik háztartásban, egy éjjel-nappali üzlet polcain vagy akár egy távoli ország szállodájának konyhájában.

Szegfűszeg, fahéj

A fogfájás csillapítására évszázadok óta használnak különféle fűszernövényeket, például szegfűszeget. A szegfűszeg illóolaja eugenolt tartalmaz, amelynek közismert az érzéstelenítő és baktériumölő hatása. Akinél van otthon szegfűszegolaj, mártson bele egy kis vattadarabot vagy fültisztító pálcikát, és kenje be vele a fájós fog környékét. Akinek nincs kéznél szegfűszegolaj, rágjon szét néhány szem szegfűszeget, tartsa a szájában (a fájós fog közelében) 20-30 percig, majd a darabokat köpje ki.

A szegfűszeghez hasonlóan a fahéj is eugenolt tartalmaz, így ha csak fahéjrúd vagy fahéjolaj van otthon, az is bevethető. Fontos tudni, hogy a szegfűszeg és a fahéj olaja eleinte csípheti a nyálkahártyát, nagy dózisban pedig veseelégtelenséget okozhat, ezért máj- és vesebetegek, gyermekek, cukorbetegek és várandós vagy szoptatós kismamák inkább ne alkalmazzák ezt a módszert.

Forrás: Thinkstock

Gyömbér, só, illóolajok

Átmenetileg enyhíti a fogfájást a gyömbér is. Vegyünk egy kis darab friss gyömbért, hámozzuk meg, majd tegyük a fájós fogra és óvatosan harapjunk rá; a fájdalom hamarosan enyhülni fog. A megmaradó gyömbért tartsuk hűtőben, és rendszeres időközönként ismételjük meg az eljárást egy új darabkával.

Ha nincs elérhető közelségben sem szegfűszeg, sem fahéj vagy gyömbér, meleg sós vízzel is enyhíthető a fogfájás. Ehhez keverjünk két teáskanál sót egy pohár meleg vízbe, várjuk meg, hogy feloldódik, majd öblögessünk vele. Ha elsőre nem enyhül a fájdalom, ismételjük meg egy kicsit több só hozzáadásával.

A természetes illóolajok antibakteriális hatását is ki lehet aknázni fogfájás esetén. Megpróbálkozhatunk a teafaolaj, a levendula-, rozmaring-, borsmenta- vagy zsályaolajjal is, ha más lehetőség nincs a fájdalom enyhítésére.

Hideg borogatás és fokhagyma

A kínzó fogfájást átmenetileg enyhíti, ha kívülről valami hideggel borogatjuk az arcunkat. Ez lehet néhány darab jégkocka egy zsebkendőbe vagy konyharuhába téve, de ha nincs jégkocka, a hűtőből vagy mélyhűtőből kivett élelmiszerek is megteszik – egy palack víz, egy zacskó fagyasztott borsó stb. Egyes vélemények szerint egy darabka hideg, a hűtőből kivett kígyóuborka (hámozva, megmosva) a fogra téve csodát tesz.

A hagymafélék, elsősorban a fokhagyma és a nyers vöröshagyma is enyhítheti a kínzó fogfájást. A meghámozott és megmosott fokhagymagerezdet – vagy egy szelet vöröshagymát – tegyük közvetlenül a fájó fogra, és a gyömbérhez hasonlóan harapjunk rá. A fogíny duzzanatát enyhíthetjük, ha az érintett területet reszelt (fok)hagymával bekenjük. Amennyiben kevésbé szagos megoldást szeretnénk, tegyünk egy szelet vöröshagymát zsebkendőbe, és szorítsuk kívülről az arcunkra.

Jól jöhet a tea

Végül ki kell emelni a tea fájdalomcsillapító hatását. Enyhülést adhat, ha meleg teába (lehetőleg kamilla- vagy zsályateába) mártott vattadarabbal borogatjuk a fájdalmas területet, vagy a teával öblögetünk. Aki erősebb hatást szeretne elérni, helyezzen meleg vízbe áztatott teafiltert a szájába, minél közelebb a fájdalmas foghoz.

Bár ezek a módszerek a legtöbb embernél működnek, és valóban enyhítik a fogfájást, nem érdemes velük hosszan kísérletezni. Az igazi megoldás úgyis a szakszerű beavatkozás, így amint lehetőségünk adódik, forduljunk fogorvoshoz!