Pontosabb képet kaphatunk az agyról

mr player
Vágólapra másolva!
Átadták Magyarország legkorszerűbb MR-készülékét az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. Az új készülékkel nem csak az agy szerkezete, de az agyi funkciók is vizsgálhatók, ami nagy segítséget nyújt a betegek kezelésében.
Vágólapra másolva!

A több mint 500 millió forintba kerülő MR-berendezés mágneses teljesítménye (és egyben felbontása) duplája (3 tesla) a lecserélt, régi készülékének. A Siemens Magnetom Verio típusú készülék nem csak nagyfelbontású és különleges kontrasztú szeletképek készítését teszi lehetővé, de segítségével különböző funkcionális vizsgálatok is elvégezhetők. Ez lehetővé teszi a működő agy feltérképezését.

Ily módon az idegsebészeti beavatkozások pontosabban tervezhetők, a műtétek megbízhatóbban kivitelezhetők, ezzel növelve a műtét során megkímélhető agyterületek meghatározását.

Az MR-spektroszkópia a daganatok jellemzésére (már a biopszia előtt nagy pontossággal meghatározható, milyen típusú tumorról van szó), a malignitás (rosszindulatúság) mértékének meghatározására alkalmas módszer. A perfúziós vizsgálatok a stroke diagnosztikai pontosságának meghatározásában jelentenek előrelépést. Az új készülék mindkét vizsgálat elvégzésére alkalmas.