Deutériummegvonás: magyar kutatás adhat reményt rákos betegeknek

vízcsepp
Vágólapra másolva!
Magyar kutatók pár éve felfedezték, hogy a csökkentett deutériumtartalmú víz minden jel szerint gátolja a daganatok fejlődését. A deutériummegvonással kapcsolatos kutatások újabb eredményeit a ma kezdődő kétnapos, III. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián osztják meg a Budapestre látogató külföldi és hazai kutatók.
Vágólapra másolva!

A világon először Magyarországon indultak deutériummegvonással kapcsolatos vizsgálatok dr. Somlyai Gábor biológus vezetésével. Ő az ügyvezető igazgatója a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.-nek, amely több mint 20 éve, 1993 óta irányítja a kutatásokat.

Deutériumcsere hidrogénre

A közönséges felszíni vizek deutériumtartalma átlagosan 150 ppm (ppm = parts per million, azaz rész az egymillióban). Magyarországon a víz deutériumtartalma 140-145 ppm. Az a felfedezés, miszerint a vízben és szerves molekulákban megtalálható deutérium (D, más néven nehézhidrogén, a hidrogén 1 protont és 1 neutront tartalmazó stabil izotópja) hidrogénre (csak 1 protont tartalmaz, neutront nem) való stratégiai cseréje pozitív hatású elsődlegesen a daganatos és metabolikus betegségek megelőzésében és gyógyításában, lehetőséget ad új típusú gyógyszerek és új funkcionális élelmiszer-termékcsalád kifejlesztésére.

Egymillió vízmolekula között nagyjából 150 nehézvíz-molekula található Forrás: Wikimedia Commons

Az eddigi kutatások több területen is igazolták a deutériummegvonás hatását (már 125 ppm-re való csökkentés is érzékelhető, de létezik 45 ppm-re csökkentett deutériumtartalmú víz). Az eljárással gátolható a daganatsejtek osztódása, befolyásolhatók a daganatos sejtekre jellemző anyagcsere-utak, alkalmazása a metabolikus betegségek, így a cukorbetegség gyógyításában is ígéretes, új lehetőséget nyit meg.

Az előzetes pozitív eredmények ellenére azonban minden daganatos beteget óva intünk attól, hogy a kezelőorvosa tudta és beleegyezése nélkül, a saját szakállára "kezelje magát" a különféle boltokban kapható csökkentett deutériumtartalmú vizekkel!

Külföldi kutatások a deutériumtartalom és a depresszióra való hajlam összefüggését vizsgálták, eredményeik szerint a deutériumtartalom csökkenésével a depresszióra való hajlam is kedvezően befolyásolható. Állatkísérletben a csökkentett deutériumtartalmú víz pozitív hatását mutatták ki például a hosszú távú memóriára, szintén publikálták a deutériummegvonás öregedésgátló hatását állati modellrendszerben.

Egyre közelebb a hatásmechanizmus megfejtéséhez

A konferencia egyik meghívott előadója, Boros G. László professzor (UCLA), előadásában bemutatja a sejtekben zajló anyagcsere-folyamatok precíz és hatékony felderítésére kifejlesztett módszerét, melynek alkalmazásával feltérképezhető a sejtek pontos működése, összehasonlítható az egészséges és a beteg sejtek anyagcsere-profilja. A deutériummegvonással befolyásolni lehetett a daganatos sejtekre jellemző anyagcsereutakat, és a hatás erőssége összemérhető volt más, ismert gyógyszerek hatáserősségével.

A Somlyai doktorral közös kutatások eredményei a daganatgyógyászat jövője szempontjából kiemelkedő jelentőségű adatokkal pontosítják azt a biokémiai mechanizmust, amelyen keresztül a deutériummegvonás daganatellenes hatása megvalósul. A kutatások egyik legjelentősebb felismerése, hogy az egészséges sejtekben megfelelően működő mitokondrium csökkentett deutériumtartalmú anyagcserevizet termel, melynek fontos szerepe van a sejtek normál anyagcseréjének a fenntartásában.

Deutériumatom modellje (kék a proton, piros a neutron) Forrás: Wikimedia Commons

A ketogén diéta is a deutériummegvonás révén hat

Dominic D’Agostino, a Dél-Floridai Egyetem professzora a daganatos betegségek kezelésének új, ígéretes irányáról számol be, mely során klinikailag vizsgálják a ketogén étrend hatását daganatos betegeknél.

Az eredmények különleges jelentőségét az adja a deutériummegvonás szempontjából, hogy a ketogén étrend alkalmazása valójában szintén deutériumhiányt hoz létre a daganatos sejtekben, a csökkentett deutériumtartalmú víz alkalmazásához hasonlóan. A két független kutatási irány biokémiai gyökerei azonosak.

Fontos klinikai vizsgálatok előtt

Noha az előzetes állatkísérletek ígéretesek, eddig még csak egyetlen fázis II. vizsgálatban próbálták ki prosztatarákos betegeken a csökkentett deutériumtartalmú vizet. Itt jelentős különbség mutatkozott a túlélésben a deutériumdepléciós vízzel kezelt betegek javára a placebóval kezelt betegekhez képest.

Forrás: Origo

Az igazi klinikai vizsgálatok azonban csak most indulhatnak be. Egy projekt keretében ugyanis olyan komplex rendszer és berendezés épült meg, amelynek segítségével a világon először Magyarországon kezdődhet meg a csökkentett deutériumtartalmú készítmények üzemi méretű gyártása, a GMP előírásoknak megfelelően. A beruházás lehetővé teszi, hogy elindulhasson a HYD cégcsoport további kutatási tevékenységéhez és a tervezett humán fázis II. klinikai vizsgálat lefolytatásához szükséges vizsgálati készítmények előállítása, a nemzetközi gyógyszergyártási előírásoknak megfelelően.

Bár valóban egyre több hiteles kutatás támasztja alá a csökkentett deutériumtartalmú víz pozitív hatásait, igazán perdöntőek ezek a szélesebb körű, kettős vak vizsgálatok lesznek. Az első eredmények – az előzetes tervek szerint – nagyjából másfél éven belül várhatók.