Ma van a rák világnapja

Rák világnapja 2015, embléma
A rák világnapjának 2015-ös emblémája. A négy piktogram az egészséges életmód, a megelőzés, a mindenki által hozzáférhető gyógyítás és a betegek lehető legjobb életminőségére hívja fel a figyelmet
Vágólapra másolva!
A daganatos megbetegedések Magyarországon a második helyet foglalják el a haláloki statisztikában a szív- és érrendszeri betegségek után. Ezért különösen fontos, hogy évente legalább egyszer kiemelten is felhívjuk a figyelmet e betegségcsoportra, hiszen az idejében felismert rákfélék jelentős része gyógyítható.
Vágólapra másolva!

Magyarországon évente 70-80 ezer új rosszindulatú daganatos megbetegedést diagnosztizálnak és több mint 30 ezer beteg hal meg ezek következtében, ezzel sajnos vezetjük az EU-tagállamok rákhalálozási listáját. Ezért számunkra különösen fontos minden olyan esemény, amely felhívja a figyelmet erre a betegségcsoportra.

Mi a rák?

A rák nem egyetlen betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely száznál is többféle megbetegedést foglal magába. A rosszindulatú (malignus) daganatok közös jellemzője, hogy az érintett sejtek ellenőrizetlen szaporodásba kezdenek, károsítva ezzel a környező egészséges szöveteket-, egyes esetekben pedig közeli vagy távoli áttéteket is létrehoznak a szervezet különféle pontjain. A rosszindulatú daganatok növekedésük során betörnek a környező szövetekbe, míg a jóindulatú vagy benignus tumorok nem, mert ezeket általában kötőszövetes tok határolja.

Tumorsejt Forrás: AFP

A rák világnapja

A rák világszerte súlyos problémát jelent (évente mintegy 8,2 millió ember hal meg daganatos betegségek következtében), ezért a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) 2011 óta minden február 4-ét a rák világnapjának (World Cancer Day) nyilvánította. Ezen a napon rendezvényekkel, kiadványokkal és sajtóanyagokkal igyekeznek még inkább tudatosítani az emberekben azt, hogy megfelelő életmóddal, odafigyeléssel, rendszeres szűrővizsgálatokkal a daganatos megbetegedések jelentős része megelőzhető, illetve a rákos betegek jó része megmenthető, de legalábbis meghosszabbítható a tünetmentes, aktív életük.

Embléma és jelmondat

Az idei világnap jelmondata a „Not Beyond Us”, ami többféleképpen is fordítható. Egyik jelentése, hogy „nem felfoghatatlan számunkra”, de szabadabban fordíthatjuk úgy is, hogy „minket is érinthet”.

A világnap emblémáján négy kis piktogram látható. A bal felső azt jelképezi, hogy válasszuk az egészséges életmódot, azaz ne dohányozzunk, mértékkel fogyasszunk alkoholt, étkezzünk egészségesen és mozogjunk eleget. Ezek betartásával jelentősen csökkenthetjük a rák kialakulásának esélyét.

A rák világnapjának 2015-ös emblémája. A négy piktogram az egészséges életmód, a megelőzés, a mindenki által hozzáférhető gyógyítás és a betegek lehető legjobb életminőségére hívja fel a figyelmet Forrás: IUCC

A jobb felső sarokban lévő ábra a korai felismerés, azaz a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet. Szinte már közhelynek számít, hogy minél korábban ismernek fel egy rosszindulatú elváltozást, annál nagyobb a gyógyulás esélye, mégis csak viszonylag kevesen járnak rendszeres szűrővizsgálatokra. Pedig sok életet lehetne megmenteni, ha az emberek rendszeresen eljárnának nőgyógyászati, emésztőrendszeri, prosztata és egyéb vizsgálatokra.

A bal alsó sarokban lévő piktogram azt a törekvést szimbolizálja, hogy lehetőleg mindenki kapja meg a legkorszerűbb kezelést, ha mégis bekövetkezik a baj. Sajnos ez a világ nagyon sok országában még csak vágyálom.

Végül a jobb alsó sarokban lévő képecske azt szimbolizálja, hogy igyekezni kell a lehető legjobb életminőséget biztosítani a rákbetegeknek. Ez magában foglal az otthoni gondozástól kezdve a családtámogatásig minden olyan ellátást, ami megkönnyíti a rákbetegek életét, és lehetővé teszi, hogy méltósággal és a lehető legkevesebb szenvedéssel viselhessék sorsukat.