Egy lépéssel közelebb a férfi fogamzásgátló tablettához

3d nyomtatott tabletta
A packet of pills are pictured February 11, 2015 in Quimper, western of France. AFP PHOTO FRED TANNEAU
Vágólapra másolva!
Miért csak a nők védekezhetnek tablettával? Az ok ott keresendő, hogy a férfi fogamzásgátló tabletta jóval nagyobb kihívást jelent a gyógyszervegyészet számára, mint a női. Amerikai kutatók munkája nyomán most már legalább sejtjük, milyen vegyületek között érdemes keresni.
Vágólapra másolva!

A nők által választható számos születésszabályozási módszer közül régóta az egyik legnépszerűbb a fogamzásgátló tabletta. A férfiak számára mindmáig nem elérhető ez a lehetőség, holott a kutatók hosszú évek óta kísérleteznek az antibébi-tabletta férfi megfelelőjének előállításával.

Amerikai tudósok ígéretes kísérleti vegyületek leleményes módosításával most közelebb jutottak ehhez a célhoz. A Minnesota-i Egyetem orvosi vegyészei március közepén, az American Chemical Society idén San Diegóban tartandó éves konferenciáján fognak beszámolni eredményeikről.

Eddig csak a nők számára volt elérhető a fogamzásgátló tabletta (Illusztráció) Forrás: AFP

Megvannak a veszélyek

A férfi fogamzásgátló tabletták lehetséges hatóanyagaként először a tesztoszteron vetődött fel, ám ennek gyakorlati alkalmazása sok problémával járna. „A tesztoszteronnak létezik olyan adagja, amely már meddővé teszi a férfiakat” –magyarázza a kutatásban részt vevő egyik doktorandusz, Jillian Kyzer. – „De a férfiak 20 százalékánál még ez a dózis sem hatásos, viszont számos mellékhatást vált ki, egyebek mellett súlygyarapodást okoz, és csökkenti a „jó” típusú koleszterin szintjét.”

Bármilyen férfi fogamzásgátló úgy kerülhet csak piacra, ha megfelel egy sor elvárásnak – fejti ki Kyzer csoportvezetője Gunda I. Georg.

Vízoldékonynak kell lennie, hogy szájon át szedhető legyen; elég gyorsan ki kell fejtenie a hatását; és nem lenne szabad csökkentenie a nemi vágyat.

Az ideális szer akár évtizedekig is folyamatosan szedhető lenne egészségügyi kockázat nélkül.

Bármilyen férfi fogamzásgátló úgy kerülhet csak piacra, ha megfelel egy sor elvárásnak (Illusztráció) Forrás: Thinkstock

És nem utolsó sorban: mivel a használók egy része később gyermeket szeretne, a termékenységre kifejtett hatásnak teljesen visszafordíthatónak kell lennie, anélkül, hogy a szedés abbahagyása után bármilyen lappangva fennmaradó káros befolyást gyakorolna a sperma minőségére vagy az embrió épségére.

„E követelmények együttesen nagyon magasra teszik a lécet bárki előtt, aki férfi fogamzásgátló tablettával akar előrukkolni” – összegzi Georg. A nehézségek sok kutatócsoportot eltántorítottak a feladattól, de ők kitartanak. „Már csak azért is csodás lenne, ha sikerülne biztonságos férfi alternatívát kínálni, mert egyes párokban a női partner nem szedhet fogamzásgátlót” – teszi hozzá.

Sok követelménynek kell megfelelni (Illusztráció) Forrás: AFP/Fred Tanneau

Bajok az eddigi próbálkozásokkal

A Bristol-Myers Squibb (BMS) és más gyógyszercégek előállítottak ugyan néhány kísérleti vegyületet, de ezek mindegyike rendelkezik valamilyen hátulütővel – állítja Kyzer. A BMS egyik vegyülete például hatékonyan csökkenti a termékenységet, de gondok vannak az oldékonyságával, ezért nem alkalmas szájon át történő szedésre.

– teszi hozzá. Egy másik, BMS által kikísérletezett vegyület tablettában bevehető ugyan, viszont nem kívánt célpontokra is hat a szervezetben. A fő gond vele az, hogy nem csak a férfi termékenységet szabályozó alfa-típusú retinsav-receptorhoz, hanem a retinsav-receptorcsalád más tagjaihoz is kötődik, amelyeknek semmi közük a termékenységhez, így használata feltehetőleg mellékhatásokkal járna.

(Illusztráció) Forrás: AFP/SCIENCE PHOTO LIBRARY

A kutatócsoport próbálkozása

Kyzer és munkatársai a Bristol-Myers Squibb vegyületeiből kiindulva jó néhány származékot kifejlesztettek, amelyek kémiai szerkezetüket tekintve hasonlóak a gyógyszercég alapmolekuláihoz, ám néhány lényeges részletben mégis különböznek azoktól.

Bár az ideális férfi fogamzásgátlót egyelőre nekik sem sikerült fellelniük, Georg és csoportja jelentős lépéseket tett e cél irányába. Munkájuk nyomán most már jobban értjük, hogy a tesztvegyületek különböző kémiai módosításai miként befolyásolják a szervezet egyes szöveteiben e szerek sejtszintű kölcsönhatásait.

Az egyik módosítással egy poláros csoportot adtak a vegyületekhez, amely vízoldékonyabbá tette azokat.

A másik módosítás a molekulában található amidkötést érintette, amelyet egy az orvosi kémiában amidkötést utánzóként ismert másik kötésre cseréltek.

A szándéknak megfelelően ez a változtatás növelte a tesztvegyület stabilitását, vagyis meghosszabbította az élettartamát a szervezetben.

Sajnos mindkét módosítás egyúttal csökkentette a vegyületek fajlagosságát az alfa-retinsav receptorra nézve.

(Illusztráció) Forrás: AFP

A csoport természetesen folytatja a vegyületek szerkezetének finomhangolását, hogy optimális egyensúlyt érjenek el az oldékonyság, a fajlagosság és a stabilitás között. Jelenleg folyó munkájuk során olyan hibrid vegyületekkel kísérleteznek, amelyek több különböző, a retinsav-receptorral ismerten kölcsönható molekula szerkezeti tulajdonságait egyesítik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!