Itt a magyarázat, miért úszkálnak kukacok és pöttyök a szemünkben

szem
Érdekes, ámde néha ijesztő optikai csalódás, amikor apró gömbök vagy kukacok úszkálnak a szemünk előtt
Vágólapra másolva!
Szinte mindenki megtapasztalhatta már azt a furcsa jelenséget, amikor hirtelen átlátszó pálcika- vagy gömbszerű képletek úsznak be a látómezőbe. Ha azonban megpróbálunk rájuk fókuszálni, akkor eltűnnek, majd újra visszatérnek, ha máshová nézünk. Íme, itt van e különös optikai illúzió magyarázata.
Vágólapra másolva!

Ne ijedjen meg, ha apró „kukacokat” vagy pöttyöket lát úszkálni a látómezejében. Nem őrült meg, és nincsenek paraziták a szemgolyójában.

Repülő legyek

Szaknyelven muscae volitantesnek, azaz

„repülő legyeknek” nevezik ezt a bosszantó optikai csalódást,

amely nagyon különleges körülmények között jön létre a szemgolyón belül, írja a Science Alert hírportál.

Érdekes, ámde néha ijesztő optikai csalódás, amikor apró gömbök vagy kukacok úszkálnak a szemünk előtt Forrás: Flickr/greenland_com

Ahogy a TED-Ed videóban elmagyarázzák, ezek az úszkáló képződmények apró tárgyak, amelyek bekerülnek a szemgolyóba és árnyékot vetnek a retinára, azaz a szem hátsó felét fedő fényérzékeny szövetrétegre.

Ezek valójában nem idegen anyagok, hanem a saját testünkből levált darabkák,

például parányi szövetdarabok, vörösvérsejtek vagy fehérjeszemcsék, amelyek a gélszerű állagú üvegtestben végzik, azaz abban az anyagban, amely a szemlencse és a retina közötti teret kitölti.

Jobban látható semleges háttér előtt

Mivel lebegésüket a viszkózus folyadék mozgásai irányítják, arra mozdulnak, amerre a szemgolyó, sőt még az oldalaknak is „nekiütköznek”, ahogy ide-oda ugrál a látómezőnk, amikor megpróbáljuk befogni ezeket a képződményeket.

A jelenség tanulmányozásához próbáljunk egységes hátteret találni, mint amilyen például a számítógép képernyője Forrás: Signal

Ha jobban akarjuk látni ezeket az úszkáló dolgokat,

próbáljunk egységes hátteret találni, amilyen a tiszta ég vagy az üres számítógép-képernyő.

Valószínűleg ekkor sem sikerül mindig rájuk fókuszálni, de kicsit nagyobb esélyünk van a tanulmányozásukra.

Fényfelvillanásos illúzió

Ha korábban még sosem látott valaki ilyen úszkáló képződményeket, de apró fényfelvillanásokat észlelt, amikor felnézett az égre, akkor hasonló – de bizonyos szempontból az úszkálós jelenséggel ellentétes – optikai csalódást tapasztalt meg, amelyet „kék mező entoptikus jelenség”-nek neveznek.

Forrás: Wikimedia Commons

Ennek oka, hogy a retina ereiben úszkáló fehérvérsejtek „ablakokat” hoznak létre az érfalon, ahol jobban átjut a fény, és ez „fényfelvillanásokat” okoz. Mivel ez a jelenség a vérkeringéssel kapcsolatos, a felvillanások üteme megegyezik a szívritmuséval.