Tangóval segítik a rákbetegek rehabilitációját

tangó, rehabilitáció
Az argentin tangó segít visszanyerni az egyensúlyérzéket
Vágólapra másolva!
Azért, hogy bizonyos rákbetegek a kezelés után visszanyerjék egyensúlyérzéküket, egy amerikai intézet táncolni, konkrétan argentin tangóra tanítja őket. Ez jelentősen megrövidíti a betegek járóképességének visszanyerését és csökkenti az elesések okozta sérülések kockázatát.
Vágólapra másolva!

„A kemoterápia képes elpusztítani a rákot sok ilyen betegben” – mondta Lise Worthen-Chaudhari, az Ohiói Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának kutatója. „Sajnos a kemoterápia egyúttal károsítja az egészséges szöveteket, például a betegek lábában húzódó idegeket, ami egyensúlyi problémákhoz vezethet és növeli az elesés kockázatát.”

Sok beteget érint

Ez az állapot az úgynevezett kemoterápia által kiváltott perifériális neuropátia. A tanulmányok azt mutatják, hogy a betegek majdnem 70 százalékát érinti egy hónappal a kemo után, és 6 hónappal a kezelés után még mindig 3-ból 1 szenved ettől.

Az egyetem egyik hallgatójának, Mimi Lamantiának támadt egy ötlete, hogyan segítsenek az ilyen betegek rehabilitációjában

– mondta Lamantia. „És mint táncos, tudtam, hogy valamiben tudnék segíteni. Így elkezdtük a betegeket tangóra tanítani.”

Jelentős eredmények

Csupán 5 hetes tánckurzus után a betegek egyensúlyérzéke átlagosan 56 százalékkal javult. A páciensek testi ereje is mérhetően javult, ami pedig gyakran romlik a rákkal kapcsolatos izomvesztés miatt, és többen szívesebben hajtották végre a fizikoterápiát.

Az argentin tangó segít visszanyerni az egyensúlyérzéket Forrás: The Ohio State University Comprehensive Cancer Center

„A tangóra tanítás nemcsak a betegek fizikai állapotát javította, hanem a szociális, kreatív és kifejezési összetevőkre is kedvezően hatott” – mondta Lamantia. „Láttam a javulást az egyéneken, és nem csak abban, ahogy mozogtak, hanem az önbizalmukon és abban, ahogy sétáltak az osztályban. Igazán öröm volt nézni.”