Eltüntették a HIV-et egy fertőzött ember szervezetéből

2016.10.03. 15:55

Brit kutatók egy lépéssel közelebb kerültek a HIV legyőzéséhez. Úgy tűnik, egy Londonban élő 44 éves szociális munkás szervezetéből sikerült teljesen eltüntetni a vírust. Egy kísérleti fázisban lévő terápiás módszer segítette a kutatókat.

A kezelés első fázisában a páciens egy vakcinát kapott, ami abban segítette az immunrendszerét, hogy felismerje a fertőzött sejteket. Ezt követően a Vorinostat nevű gyógyszerrel aktiválták a sejtekben megbújó vírust, így azok nem tudtak tovább rejtőzni, az immunrendszer megsemmisíthette őket. 

Forrás: AFP

Hosszú az út még a terápia széles körű alkalmazásáig

A kutatók szerint még nagyon hosszú út áll az előtt, hogy az eljárást tömegesen alkalmazni lehessen a pácienseken. Az egész komplex terápia egyelőre csak kísérleti stádiumban létezik, amely ötven önkéntest foglal magába. Mostanáig csak egyetlen ember esetében értek el sikert, ezt szeretnék megismételni a szakemberek a maradék 49 páciensnél. A vírusmentesnek tűnő személyek állapotát ezt követően öt éven keresztül nyomon fogják követni a tudósok, hogy megbizonyosodjanak arról, valóban eltűnt-e a HIV a fertőzöttek szervezetéből. 

A HIV (Human Immunodeficiency Virus, magyarul emberi immunhiány-előidéző vírus) az emberi szervezetbe jutva szaporodni kezd, majd beépül a genetikai állományba. A fertőzöttség egy életen keresztül megmarad, a konkrét betegség, az AIDS viszont akkor alakul ki a HIV-pozitívakban, amikor a szervezet védekezőképessége annyira leromlik, hogy nem lesz képes szembeszállni az egészséges immunrendszerű embereket ritkán megbetegítő opportunista fertőzésekkel. 

Az orvostudománynak köszönhetően a HIV ma már nem jelent egyet a halálos ítélettel. Ha gyógyítani nem is lehet, modern terápiákkal hosszú évtizedekkel megnövelhető a betegek élettartama. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK