Új eljárást fejlesztettek ki az epilepszia kezelésére

2016.12.16. 14:47

Új eljárást fejlesztettek ki ausztrál kutatók az epilepszia kezelésére: közvetlenül az agyba juttatják be a gyógyszert a rohamok enyhítésére. Az eljárás első klinikai próbája sikeresnek bizonyult.

A melbourne-i St. Vincent Kórház orvosai sikeresen beültettek a beteg hasüregébe egy forradalmian új pumpát, amely lehetővé teszi, hogy a gyógyszert közvetlenül az agyba fecskendezzék be. Így nincs szükség tablettákra, amelyeknek számos mellékhatása van.

Az epilepszia krónikus, rohamokban jelentkező betegség, amelyet az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódó kisülések okoznak. Mark Cook professzor, a kórház neurológiai osztályának főorvosa közölte, hogy a kezelés nagyon ígéretesnek bizonyult a klinikai próbára kiválasztott betegnél. "Majdnem két hete kapta meg a nőbeteg a pumpát, és egy hete kezdtük meg a gyógyszer bejuttatását, azóta miden nagyon jól megy. Rohamai látványosan csökkentek" - mondta el a professzor csütörtökön az ABC ausztrál rádió-és tévétársaságnak.

"Várnunk kell és ellenőrizni azt, hogy a megfelelő dózist kapja a beteg, és semmilyen mellékhatással nincs rá, de nagyon elégedettek vagyunk az eddigi eredményekkel" - tette hozzá. Cook hangsúlyozta, hogy a kezelés előnye a hagyományos tablettákkal szemben az, hogy mivel közvetlen az agyba juttatják a gyógyszert, a kezelés folyamata sokkal gyorsabb. "Lehetséges, hogy a jelenleginél még jobban be tudjuk állítani a dózisokat, és el tudjuk kerülni a gyógyszeres kezelés mellékhatásait" - magyarázta.

Kiemelte, hogy a világon ez az első ilyen eljárás, és annak a reményének adott hangot, hogy azt más betegségek kezelésére is alkalmazni tudják, ha a klinikai próbák nyomán megkapják az engedélyt. "A próbák nagyon korai szakaszában vagyunk, a következő években fogjuk megállapítani azt, melyek a leghatékonyabb gyógyszerek, amelyekkel az eljárás révén a beteget kezelni lehet" - hangoztatta.