Vitaminnal a zöldhályog ellen

terhes vitamin
Pills and open bottle, studio shot.
Vágólapra másolva!
Kísérletes egérmodellben a B3-vitamin segít megelőzni a zöldhályog kialakulását – adta hírül a Science magazin.
Vágólapra másolva!

Olyan egerekben, amelyek genetikusan hajlamosak a zöldhályogra, az ivóvízhez adagolt B3-vitamin hatékonyan megelőzte a szembántalom kifejlődését – közölte a Science magazin lapjain a Jackson Laboratory professzora, Simon W. M. John. A Jackson Lab kiemelkedő fontosságú amerikai genomikai, öregedés- és rákkutatási központ, egyben a génmódosított egértörzsek egyik legjelentősebb forrása a világon.

A vitaminkezelés meglepően hatásosnak bizonyult, amennyiben megakadályozta a legtöbb zöldhályogra jellemző, korral járó molekuláris elváltozást, és figyelemre méltó védelmet nyújtott a kezelés nélkül teljes látásvesztést okozó betegség ellen. A B3-vitamint ezért bízvást tekinthetjük a zöldhályoggal szembeni olcsó és ígéretes jövőbeli gyógymódnak.

80 millió embert érint világszerte

A zöldhályog vagy glaukóma mintegy 80 millió embert érint világszerte, így az egyik leggyakoribb neurodegeneratív – idegek leépülésével járó – betegség. A glaukómás betegekben a normálisnál nagyobb belső szemnyomás a retina (szemideghártya) átkapcsoló idegsejtjeinek, az ún. ganglionsejteknek a fokozatos pusztulását okozza. A ganglionsejtek idegrostjai alkotják összeszedődve a látóideget, és e sejtek elhalása visszafordíthatatlan látásvesztést eredményez.

A zöldhályog egyik fő kockázati tényezője az életkor, mert az idősödés egyfelől hozzájárul a belső szemnyomás növekedéséhez, másfelől a kor előrehaladtával a ganglionsejtek is egyre érzékenyebbé válnak a nyomás károsító hatására.

Illusztráció Forrás: Origo

„Szerettük volna azonosítani az életkorral járó főbb fogékonysági tényezőket, amelyek megváltoznak az idősödő szemben, és amelyek ezáltal fokozottan sebezhetővé teszik a szemet a betegségekkel, konkrétan az idegi leépüléssel szemben" – nyilatkozta John. Az öregedéssel járó változások megértése lehetővé teszi olyan beavatkozások megtervezését, amelyek az emberek nagy tömegeit megvédik a közönséges időskori kórfolyamatoktól. A glaukómára örökletesen hajlamos génmódosított egerek genomikai, neurobiológiai, anyagcsere- és egyéb vizsgálatai kiderítették, hogy a NAD (nikotinamid-adenin dinukleotid) nevű, minden sejt energiaháztartásában alapvető szerepet játszó vegyület mennyisége a retina ganglionsejtjeiben a korral lecsökken.

B3-vitaminnal javulást lehetett elérni

„Olyan ez, mint egy öreg motorbicikli – magyarázza John. – Általánosságban még jól robog, de apró dolgokban egyre kevésbé megbízható. Ha egyik nap kihajtjuk, mondjuk felkapaszkodunk vele egy meredek emelkedőn, vagy a szokásosnál hosszabb utat teszünk meg, lehet, hogy cserben hagy. Már nem annyira lehet rá számítani, mint egy új járműre, és gyakrabban fog lerobbanni."

A NAD szintjének csökkenése miatt az idegsejtek energiaháztartása borulékonyabbá válik, különösen stresszhatás alatt, és ilyen stresszt jelenthet egyebek mellett a szemnyomás növekedése. A B3-vitamin, más néven niacin vagy nikotinsav a NAD egyik előanyaga – a NAD lényegi komponensének, a nikotinamidnak a sav formája –, ezért

a B3-vitamin adagolásával ellensúlyozható a NAD szintjének természetes hanyatlása.

A B3-vitaminnal való kezelés javította az idősödő retinális ganglionsejtek anyagcseréjének megbízhatóságát, így tovább egészségesen tartotta őket. Az egészségesebb és metabolikusan stabilabb gaglionsejtek pedig jobban ellenálltak az emelkedő szemnyomás károsító hatásának.

Illusztráció Forrás: AFP/SCIENCE PHOTO LIBRARY

A kutatók azt is bizonyították, hogy a nikotinamidból NAD-ot szintetizáló Nmnat1 enzim génjének génterápia útján való bevitelével kivédhető volt a zöldhályog kialakulása az arra örökletesen hajlamos egerekben. „Minden nap, mindig a jó adagban bevenni a gyógyszert – ez mindig egy potenciális buktató, különösen idős betegek esetében – emeli ki Pete Williams, a Science-cikk szerzője. –

Williams hozzátette: a szembe adott injekció formájában alkalmazott génterápiát már több ritka örökletes szembetegség kezelésére engedélyezték, és azzal, hogy kutatásukban egy öregedéssel összefüggő faktort azonosítottak, a génterápia alkalmazási köre elvben egy jóval nagyobb betegcsoportra is kiterjeszthetővé válik.

John elmondása szerint a csoport klinikai partnerekkel keres kapcsolatot a B3-vitamin emberi zöldhályog-pácienseken történő kipróbálásához. Ezen kívül más neurodegeneratív betegségekben is vizsgálják a B3-vitamin lehetséges alkalmazását.