A madarak közelsége jót tesz a mentális egészségnek

Cinke Kult Advent - Minden napra egy mese: A legkisebb cinke
Vágólapra másolva!
Nyüzsgő életünkbe kis feloldódást, nyugalmat visz, amikor megpillantunk egy cinkét vagy egy fekete rigót. Most egy új kutatás is alátámasztja, hogy aki a madarak közelségében él, annál kisebb a stressz okozta gondok és a depresszió kialakulásának kockázata.
Vágólapra másolva!

Jobb azon emberek mentális egészségi állapota, akik több madár szomszédságában élnek, függetlenül attól, hogy egyébként egy zöld kertvárosban vagy egy zsúfolt nagyvárosban laknak, írják az Exeteri Egyetem kutatói új tanulmányukban.

Csak a mennyiség számít

A kutatók 274 embert követtek nyomon vizsgálataik során. A kutatásban részt vevő önkéntesek stressz-szintje attól függően csökkent, hány madarat láttak egy átlagos délutánon. Úgy tűnt, mindegy, hogy aranyos vörösbegyet vagy nagy, fekete varjakat pillantottak meg az emberek, csak a madarak darabszáma számít.

Cinke a madáretetőn Forrás: Thinkstock

„Ez a tanulmány kezdi feltérképezni a természet néhány kulcsfontosságú tényezőjét, ami szerepet játszik a mentális egészségünkben" – mondta Daniel Cox, a Bioscience folyóiratban megjelent cikk vezető szerzője.

Hasonló jó hatású a zöld felület is

Az otthonunk körül és a természetben előforduló madarak ígéretes megelőző gyógymódot jelentenek, hogy a városokat egészségesebb, vidámabb, élhetőbb helyekké tegyük.

Korábbi tanulmányok hasonló pozitív eredményre jutottak a zöld területek közelségét illetően. Ezek is csökkentik a stresszt, és megakadályozzák az embereket abban, hogy túl sokat töprengjenek a gondjaikon. A hatás akkor is fellép, ha nem céltudatosan megyünk ki sétálni egy parkba, hanem csak zöld területeken haladunk át a boltba menve, vagy csak kinézünk az ablakon, és növényeket látunk.