Magyar találmánnyal mérsékelhetők a dohányzás káros hatásai

Dr. Life, Le a dohányzós képkockákkal - Bekeményít az Egészségügyi Világszervezet, cigaretta, dohányzás
Vágólapra másolva!
Egy magyar kutatócsoport Optimum Filter néven újfajta füstszűrőt fejlesztett ki, amely jelentős mértékben csökkenti a szervezetbe jutó dohányfüst káros és rákkeltő hatásait. A filterben szereplő szűrőanyagok nemzetközi szabadalmaztatása folyik, az egyik kombináció szabadalmát most fogadták el a hetvenedik országban. 
Vágólapra másolva!

A WHO jelentése szerint 2030-ra világszerte a mostani hatmillióról nyolcmillióra emelkedhet azok száma, akik dohányzás következtében halnak meg. Magyarországon a férfiak fele és a nők harmada dohányzik, és évente minden ötödik haláleset köthető a dohányzáshoz. A dohányzás a világgazdaságnak is kárt okoz. A WHO kutatócsoportja 159 országban végzett felmérést, amely a világ dohányosainak 97 százalékát érintette. A felmérés szerint a dohányzás okozta betegségek kezelésére fordítják a világ összes egészségügyi kiadásainak 6 százalékát, ami a vizsgált országok együttes bruttó hazai termékének 2 százaléka.

Az ártalmak csökkentésére természetesen a cigaretta elhagyása a legjobb megoldás, de vannak, akik az egyértelmű kockázatok ellenére nem tudják, vagy nem akarják abbahagyni a dohányzást. Emiatt régóta folynak kísérletek a dohányosok egészségügyi kockázatainak csökkentésére. A füstszűrő megjelenése a károkozás visszaszorítását ígérte, de a hosszú távú egészségügyi adatok ezt nem támasztották alá.

Forrás: Thinkstock

„Több komponensű szűrőnk, az Optimum Filter más alapelven működik, mint a jelenleg használt filterek – mondta Szöllősi Péter, az OptiFilter Zrt. vezérigazgatója. – Az emberi szervezetnek a dohányfüst kimutatható biológiai károsodást okoz. A SOTE, a Pécsi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatóival ezeket a biológiai károsodásokat mutattuk ki, és ezek csökkentésére helyeztük a hangsúlyt. Az Optimum Filter részben fizikailag szűri ki a káros anyagokat, részben pedig biológiai védelmet is jelent a dohányfüstben lévő különböző káros anyagok hatásai ellen.”

A dohányfüst három alapvető területen okoz kárt a szervezetnek. A száj és a vér antioxidáns-kapacitását mérő vizsgálatok, valamint a tüdő és az erek sejtjeinek toleranciamérésével, illetve tüdőszövetmodelleken végzett kísérletek bizonyították, hogy az Optimum Filter csökkenti a dohányzás által kiváltott károsodások kockázatát:

  • A cigarettázás a tüdőrák és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kockázatát növeli: a füst irritációt okoz a tüdőben, sejthalált vált ki, ami végül gyulladásos folyamatokat indít be, ennek a folyamatnak a végén pedig a COPD és a tüdőrák áll. Az Optimum Filteren keresztül a szervezetbe bejutó füst ezt a gyulladási folyamatot, így a COPD és a tüdőrák kockázatát – a jelenleg alkalmazott filterek használatával összemérve – szignifikánsan csökkenti.
  • A dohányfüst csökkenti az erekben található antioxidáns-kapacitást, ami károsítja a kardiovaszkuláris rendszert, és például érszűkületet okoz. A jelenlegi szűrőkkel szemben az Optimum Filter szűrője jelentősen csökkenteni tudja a dohányfüstnek ezt a hatását.
  • A nyál antioxidáns hatása is lecsökken a füst hatására, ami többek közt a szájrák és a fogínybetegségek kockázatát növeli. Az Optimum Filter alkalmazásával ez az antioxidáns hatás szignifikánsan kevésbé romlik.

Az OptiFilter füstszűrőjével végzett kísérleteket a füstbiológia világszerte elismert szakértői, Edward Sanders biokémikus – korábban a Philip Morris kutatócsoportjának vezetője – és dr. Chris Coggins inhalációs toxikológus értékelte. Jelentésük megállapítja, hogy "az in vitro és in vivo biológiai tesztek minden esetben kimutatták, hogy az Optimum Filteren átszűrt dohányfüst jelentősen kisebb kárt okoz, mint a hagyományos szűrők használatával megszűrt füst. Ezek az eredmények meggyőzően bizonyítják, hogy a filter használata csökkentheti a cigarettafüst káros egészségügyi hatásait."