Az első molekuláris érv a várandósság alatti sportolásra

Vágólapra másolva!
Korábban már számos vizsgálat igazolta a sportolás jótékony hatását a várandósság alatt, de molekuláris szinten eddig még nem vizsgálták a jelenséget. A sportolás során két olyan fehérje mennyisége is megnő a szervezetben, amely segíthet a terhességi mérgezés megelőzésében, amennyiben az anya a terhességet megelőzően, illetve a korai terhesség időszakában sportol.
Vágólapra másolva!

Az Oregoni Egyetem munkatársai Jeffrey Gilbert vezetésével vemhes patkányokon vizsgálták az intenzív mozgás hatását a keringésben megjelenő fehérjék mennyiségére. Ezeknek a fehérjéknek a mennyisége a korábbi kutatások alapján az ember esetében is hasonlóképpen változik. A fehérjéknek védő hatása lehet a preeklampsziával, azaz a terhességi mérgezéssel szemben.

A terhességi mérgezés a koraszülés leggyakoribb oka. A terhességek 5-8 százalékában fordul elő, világszerte évente 76 ezer kismama és 500 ezer magzat halálát okozza. A mérgezés májkárosodást, görcsöket és egyéb súlyos betegségeket okozhat. Tünetei a magas vérnyomás, az arc és a kéz feldagadása, hirtelen súlygyarapodás, hányinger vagy hányás. Nincs ellenszere, ezért szükségszerű a szülés beindítása. Szülés után a vérnyomás rövid időn belül rendeződik. A preeklampszia rendszerint a terhesség második vagy harmadik trimeszterében következik be.

A növekedési faktorok segítenek az erek egészségének megőrzésében

A kísérletek szerint a fogantatás előtt és a korai vemhesség időszakában végzett intenzív mozgás során több olyan fehérje jelent meg nagyobb mennyiségben a patkányok keringésében, melyek az érrendszer egészségéért is felelősek.

A patkányokat két csoportba osztották a kísérlet során. Az egyik csoport szabadon mozoghatott a kísérleti térben, futhattak, mókuskereket használhattak a vemhességet megelőző hetekben és a korai vemhesség során, a másik csoportban lévő állatok mozgása viszont korlátozott volt. Az intenzív mozgást végző állatok vérében megnőtt két fehérje mennyisége is a korlátozott mozgású csoporthoz képest. Az egyik a VEGF, az ereket bélelő endotélium-sejtekre ható növekedési faktor, a másik pedig a P1GF, ami egy méhlepény növekedési faktor. Mindkét fehérje serkenti új vérerek képződését, továbbá fontos szerepük van az erek egészségének megőrzésében is. A VEGF-ről kimutatták a vizsgálatok során, hogy javította a vérereket bélelő hám funkcióját, ezzel is tehermentesítve a szívet.

A kutatást vezető Jeffrey Gilbert szerint az intenzív mozgást végző állatoknál megfigyelt magas növekedési faktor szintek rámutatnak arra, hogy terhes nők esetében ugyanezeknek a fehérjéknek szerepe lehet a magas vérnyomással járó terhességi mérgezés megelőzésében is. Terhes nőknél korábbi vizsgálatok során már kimutatták, hogy a fent említett növekedési faktorokhoz kapcsolódó, és ezáltal a működésüket semlegesítő fehérjék nagy mennyisége a keringésben terhességi mérgezés kialakulásához vezethet. A kutatók ezért úgy vélik, hogy amennyiben a növekedési faktorok mennyisége megnő, annak szerepe lehet a megelőzésben.

Az intenzív mozgás javítja a szívműködést és vérnyomáscsökkentő hatása van

A patkányokon végzett kísérlet során kimutatták egy másik fehérjecsoport, a HSP (heat shock protein, hő-sokk fehérje) mennyiségének növekedését is a keringésben az intenzív mozgást végző állatcsoportnál. Ezeknek a fehérjéknek, különösen a HSP 90-nek fontos szerep jut a szív vérellátását biztosító erek működésében. A HSP 90, két másik fehérjével együtt, segít a vérerek tágulékonyságának megőrzésében, ennek következtében vérnyomáscsökkentő hatása van. A HSP-fehérjék mennyiségének emelkedése a sportolás hatására javíthatja a méhlepény működését, ami jótékonyan hat a magzatra abban az esetben is, ha az anyánál később magas vérnyomás alakulna ki a terhesség során.

Cikkajánló

Forrás: Northfoto

iStockPhoto

Forrás: AFP

Tizenkét lépés az egészséges
terhességhez vezető úton

Szextippek várandósan

Sportolás a terhesség alatt



***

A családtervezéstől a baba megszületéséig (x)

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője kalauzolja végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.