Tom Cruise őszülő bérgyilkos lesz

Vágólapra másolva!
Tom Cruise leveti szépfiú álarcát, és kegyetlen bűnözővé válik. A metamorfózist ebben a hónapban kezdte a Collateral című film forgatásán, mely több forgatókönyvíró, majd rendező kezén ment át, míg végül Michael Mann asztalán kötött ki.
Vágólapra másolva!

Ha egyszer egy filmstúdió talál egy izgalmas történetet, akár éveket is belefeccöl a megvalósításába. A Collateral című forgatókönyv márpedig ráakadt a horogra. Stuart Beattie munkája azonban még csiszolásra szorult, ezért felkérték az egyik legnagyobb hollywoodi forgatókönyvírót, Frank Darabontot (A remény rabjai, Ryan közlegény megmentése, Halálsoron), hogy dolgozza át.

Mikor elkészült, és rendezőt is találtak a munkára Mimi Leder (Kísért a múlt, Peacemaker, A jövő kezdete) személyében, kitűzték a forgatást 2001 augusztusára. Ekkor még úgy volt, hogy a főszerepeket Tom Cruise és Adam Sandler alakítja - mindketten új oldalukról mutatkozhatnak be.

Adam Sandler életében először játszott volna drámai szerepet - Maxot, aki sikertelen forgatókönyvíróként kénytelen taxizást vállalni. Egy nap különös vendége akad, akit több helyszínre kell fuvaroznia - mint kiderül - azért, hogy ott gyilkosságokat hajtson végre megbízásra. A tutyimutyi Max kénytelen nagy tettre vállalkozni: meg kell akadályoznia a gyilkost abban, hogy még több áldozatot szedjen, és természetesen abban is, hogy előbb-utóbb mint egyetlen szemtanú váljon a célpontjává.

Tom Cruise-nak annyira megtetszett a kegyetlen bérgyilkos szerepe, hogy kitartott a produkció mellett annak ellenére is, hogy előbb Adam Sandler, majd Mimi Leder szállt ki belőle. A rendezőnőt Spielberg Oscar-díjas operatőre, Janusz Kaminski váltotta volna fel, aki eddig egyetlen filmet rendezett Lost Souls címmel. Sandler szerepét pedig egy másik, Amerikában népszerű komédiás vette át: Jamie Foxx.

Később azonban Kaminski is meggondolta magát, és inkább belevágott Spielberggel a Kapj el, ha tudsz forgatásába. Így került a forgatókönyv Michael Mannhoz, aki ebben a hónapban nekilátott a felvételi munkálatoknak.

A mellékszerepekre szintén ismert színészeket választott: Will Smith felesége, Jada Pinkett Smith alakítja a taxis barátnőjét, és egy nagy karrier előtt álló fiatal színész, Mark Ruffulo a detektívet. (Ruffulo azután került képbe, hogy az eredetileg felkért Val Kilmer is visszalépett, és inkább Oliver Stone Nagy Sándor-filmjében vállalt szerepet. Pedig a Top Gun óta ez lett volna a nagy visszatérése Tom Cruise mellett.)

Arra ugyan már szintén volt példa Hollywoodban, hogy nem az a rendező vágta a filmet, aki leforgatta, most azonban szinte biztos, hogy a Collateral végül Michael Mann (Szemtől szemben, A bennfentes, Ali) munkásságát gazdagítja.

Tom Cruise megdöbbentő metamorfózisának 2004 folyamán lehetnek tanúi a mozirajongók, de egy, a forgatáson készült fénykép már most előre jelzi, hogy nem akármilyen élményben lesz majd részük.