A mosolygó halál visszatér

Vágólapra másolva!
A filmekben látható legviccesebb halálokról szóló cikkünkben felkértük olvasóinkat, írják meg nekünk a kedvenc hasonló jeleneteiket. Az alábbi összeállításban az általuk beküldött humoros elhalálozásokból szemezgetünk.
Vágólapra másolva!

A legtöbben egyértelműen Quentin Tarantino Ponyvaregény-ének ominózus autós jelenetét hiányolták, amikor a Samuel L. Jackson és John Travolta által alakított két bérgyilkos hazafelé közlekedik a nagy lövöldözés színhelyéről, a beépített ember Marvinnal együtt. A három férfi kedélyesen cseverészik, s Travolta a kezében hanyagul tartott pisztollyal odafordul Marvinhoz, hogy kikérje a véleményét egy kérdésben, ám ekkor autójuk egy zökkenőre hajt, aminek következtében elsül Travolta pisztolya, az "eredményt" pedig a film végéig vakarhatják hőseink a kocsi ablakáról.

Forrás: Mokép
John Travolta és Samuel L. Jackson (Marvin maradványai a háttérben)

A Ponyvaregény-ben azonban még két további díjnyertes jelenet látható, az egyik a főszereplő Travolta halála, akit a kenyérpirító csattanásától megrettenő Bruce Willis lő szitává, a másik pedig a néhány perccel később látható rész, amikor a foglyul ejtett Willis fegyvert keres fogvatartói ellen. Miután sem a kalapács, sem a baseballütő, sem a kisméretű láncfűrész nem bizonyul megfelelőnek, a kopasz bokszoló végül egy hatalmas szamurájkard mellett teszi le a garast, s elégedett mosollyal indul rendet vágni a rosszfiúk között.

Jogosan hiányolták sokan a Monty Python társulat Gyalog galopp-ját, amely hemzseg a morbid haláloktól, a legviccesebb azonban minden kétséget kizáróan a "vérnyúl" jelenet, amikor a hős vitézek az ártatlannak látszó fehér nyuszival veszik fel a harcot - sikertelenül. A szent kézigránát sem kevésbé elborult, méltó eleme az abszurd humor eme mesterművének. A brit társulat másik kultuszfilmje, a Brian élete is kimaradt előző felsorolásunkból, ahol a Jehova nevét kiejtő, megkövezésre ítélt férfi ítéletét felolvasó vallási vezető szájából többször is elhangzik a tiltott szó, s végül a feldühödött tömeg őt kövezi meg az elítélt helyett.

Többen említették Steven Soderbergh Mint a kámfor című alkotását, amelyben az egyik túlsúlyos szereplő pisztollyal a kezében siet felfelé a lépcsőn, ahol elég egy aprócska botlás, hogy a fegyver elsüljön s ártalmatlanná tegye hordozóját.

Forrás: UIP Dunafilm
A Mint a kámfor rablóbandája (megbotló ember a jobb szélen)

Említést érdemel még a Die Hard-trilógia záróakkordjából az a jelenet, amikor Bruce Willis és Samuel L. Jackson egy magas hídról leugranak az alant úszó teherszállító hajóra, az ugráshoz használt drótkötéllel azonban lekaszálják az ott őrködő terroristák egyikét. Hőseink utána tanakodva állnak a holttest felett, míg végül Willis kiadja az ukázt: "Te fogod a kezét, én pedig a lábát". A néző azonban csak akkor döbben rá, hogy a szerencsétlenül járt rosszfiú két darabban fekszik a fedélzeten, amikor a két főszereplő egymás mellett sétálva húzza el maradványait egy rejtettebb helyre.

Az Indiana Jones és az egyiptomi kardforgató esetéhez hasonló a mocskos szájú rock and roll-detektív Ford Fairlane utolsó tűzpárbaja. Az ominózus jelenetben Ford felajánlja ellenfelének, hogy dobja el a fegyvert és verekedjenek meg férfi módjára, akárcsak egy macsó akciófilmben. Amikor azonban a szóban forgó rosszfiú valóban eldobja a fegyvert, a pimasz és pofátlan Fairlane a gengszter szemére hányja szellemi képességeinek teljes hiányát, majd előkapja saját fegyverét, és kevésbé etikus, ám annál viccesebb módon vet véget a találkozónak.

Ford Fairlane szerepében Andrew Dice Clay (magyar hangja: Nagy Feró)

A Charlie Sheen főszereplésével leforgatott Nagy durranás egyik nagy jelenete a Hullajelölt névre hallgató pilóta távozása az élők sorából. A fiatalembert egész családja félti, hogy vadászpilótaként nap nap után szembenéz az életveszéllyel. A repülős fittyet hány az őt lépten-nyomon figyelmeztető baljós jelekre - fekete macska, eltört tükör, áthaladás egy létra alatt. Miután Hullajelölt valóban balszerencsés körülmények között lezuhan, ám csodával határos módon a saját lábán mászik ki a gép roncsaiból, a helyszínre érkező mentőautó lökhárítója segíti vissza a becsapódás által keletkezett kráterbe. Ezután az ápolók a fejére csukják a mentő ajtaját, majd a kórház fotocellás kapuja is megteszi a magáét. Hullajelölt azonban még ekkor is bizakodó, s aggódó feleségétől a következő szavakkal búcsúzik, mielőtt betolnák a műtőbe: "Kórházban vagyok, mi bajom lehet?" A következő jelenet már hősünk temetésén játszódik.

Végül, de nem utolsósorban nem zárhatjuk le ezt a cikket anélkül, hogy emléket állítanánk a South Park piros kapucnis kis hősének, a minden egyes epizódban morbid halált haló Kenny McCormicknak, akinek baleseteivel akár három hasonló összeállítást is meg lehetne tölteni, mégis talán a legelborultabb, amikor az öngyújtóval játszadozó fiúcskák felgyújtják az éppen szellentő Kennyt, aki pillanatok alatt lángokba borul.