Vágólapra másolva!
Továbbra is bizonytalan, mikor folytatódhat a Kertész Imre Sorstalanság című regényéből készülő film forgatása, amely pénzügyi okok miatt több mint másfél hónapja szünetel. A stáb jelenleg a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal tárgyal egy áthidaló gyorssegély folyósításáról - értesült a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A regényből készülő film teljes költségvetése mintegy 2,5 milliárd forint körül van, amelyből a magyar állam 920 millió forintot áll. A pénzt a Magyar Mozgókép Közalapítványon keresztül kapja a produkció.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen összegek hiányoznak a forgatás folytatásához, de a külföldi partnerek részéről még nem érkeztek meg a pénzek. Ezek között említik a német Euroarts 1,8 millió euróját (470 millió forint), a brit Renegade Film 1,5 millió euróját (390 millió forint), az Eurimages 650 ezer, és a párizsi Shoá alapítvány 50 ezer euróját (175, illetve 23,5 millió forint).

Kézdi-Kovács Zsolt, az Eurimages igazgatóságának magyar tagja a Népszabadságnak elmondta, hogy eddig a támogatásra szánt összeg mintegy 30 százalékát utalták át a készítőknek, a következő 30 százalékról azonban még nem született meg a konkrét támogatási szerződés. A fennmaradó 20-20 százalék az első kész kópia és az európai premierek után jár. Az írásbeli megállapodás ugyanakkor csak akkor születhet meg, ha a produkció minden egyéb szerződést megkötött és bemutatja őket. Erre eddig nem került sor - mondta Kézdi-Kovács Zsolt.

Koltai Lajos, a Sorstalanság rendezője korábban a távirati irodának elmondta, hogy a stáb több tagja nem kapta meg bérét. A rendező úgy érzi, hogy a kényszerszünet tragédia számára, és igyekszik a lelket tartani a stábban és a szereplőkben. A 120 percesre tervezett filmből egyébként egy órányi anyagot már összevágtak - írja szombati számában a Népszabadság.