Vágólapra másolva!
Ezen a héten hazánkba is megérkezik Scarlett Johansson három Oscar-díjra jelölt új filmje, Denzel Washington időzavarba kerül, megtekinthetünk egy egyedi hangvételű közel-keleti alkotást, s egy üdítően humoros francia vígjáték is várja a mozizni vágyókat.
Vágólapra másolva!

Girl with a Pearl Earring - 2003
Rendező: Peter Webber
Szereplők: Colin Firth, Scarlett Johansson, Tom Wilkinson, Judy Parfitt, Cillian Murphy, Essie Davis, Joanna Scanlan, Alakina Mann, David Morrissey
Képek a filmből | Hol/mikor játsszák | Hivatalos honlap | Előzetes


Scarlett Johansson fiatal kora miatt - novemberben lesz 20 éves - még nem ihat szeszesitalt az Egyesült Államokban, ennek ellenére már Hollywood egyik legizgalmasabb, legfelkapottabb új tehetségeként tartják számon. Már a hazai közönség is láthatta Gárdos Éva Amerikai rapszódia című filmjében, a Billy Bob Thornton főszereplésével leforgatott Az ember, aki ott se volt-ban, illetve az [origo] filmklub által is vetített Elveszett jelentés-ben. A kis hölgy ezúttal is magasra tette a mércét, s a Leány gyöngy fülbevalóval kritikáit olvasva kiderül: sikerrel vette az akadályt.

Az elsőfilmes Peter Webber rendezésében Johansson egy Griet nevű, 17 éves lányt alakít, aki, hogy családját segítsen eltartani, beáll cselédnek a neves festőművész, Johannes Vermeer családjához. Az eltérő társadalmi helyzetük ellenére a mester figyelmét hamar felkelti a fiatal szolgálólány, s lassanként felismeri a benne rejlő tehetséget is. Ezzel azonban veszélyes játék veszi kezdetét, s Griet iránt egyre többen kezdenek el érdeklődni. Vermeer múzsájára többek között Van Ruijven, a festő patrónusa is szemet vet, a tizenkét éves Cornelia pedig többet ért meg a helyzetből, mint kellene, s ez további veszélyeket jelent a pár számára. A Leány gyöngy fülbevalóval izgalmas, érzelmes dráma, amelyet a legjobb művészeti rendezés, a legjobb jelmez és a legjobb operatőri munka kategóriájában jelöltek Oscarra az idén.