Fekete Ibolya rendezői díjat nyert Karlovy Varyban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Karlovy Vary-i filmfesztivál ünnepélyes eredményhirdetését és díjátadását - amelyen Václav Klaus, a cseh képviselőház elnöke is megjelent - július 14-én este tartották a nyugat-csehországi fürdőváros Thermál szállójának nagytermében.

A legrangosabb közép- és kelet-európai filmfesztivál fődíját, a 20 ezer dollárral járó Kristályglóbuszt az Amélie (Le fabuleux destin d'Amélie) című francia film kapta, amelyet Jean-Pierre Jeunet rendezett.

A legjobb rendező díját Fekete Ibolya kapta Chico című alkotásáért. A Chico-nak, amely magyar, német, horvát és chilei együttműködésben készült, Karlovy Varyban volt a világpremiere. Fekete Ibolya alkotása a nem hivatalos ökumenikus zsűri tetszését is elnyerte, amely saját szempontjai szerint minősítette a legjobbnak a filmet.

A legjobb női, illetve férfi színészi alakításért járó díjakat a dán-svéd koprodukcióban készült En sang för Martin (Ének Martinnak) című film két főszereplője Viveka Seldahl és Sven Wollter kapták, akik nem csak a filmben, de a válóságban is élettársak. A film Bille August Oscar-díjas rendező legújabb munkája.

A dokumentumfilmek kategóriájában egy francia és egy vietnami-angol alkotás kapott Kristályglóbuszt. A harminc percnél hosszabb dokumentumok közül a zsűri a Vies (Életek) című francia alkotást találta a legjobbnak, amelyet Alain Cavalier forgatott. A harminc percnél rövidebb dokumentumok közül pedig alig 23 éves vietnami Uyen Luuo Noodle Soup (Húsleves) című alkotását minősítették díjra érdemesnek.

A nézők díját az idén a Shrek című amerikai játékfilm nyerte el, amelyet éppen most vetítenek a cseh mozikban.

Életműdíjat kapott Otakar Vávra cseh rendező, illetve Ben Kingsley Oscar-díjas angol színész. Mindketten személyesen vették át a kitüntetést.

A versenyben résztvevő 17 játékfilmet minősítő nemzetközi zsűri élén Krzysztof Zanussi világhírű lengyel filmrendező állt.

A tíznapos rendezvény költségei az idén mintegy 100 millió koronára rúgtak, ami a fesztiválok eddigi történetének a legmagasabb összege. A fesztiválon az idén 42 ország filmeseinek több mint 260 művét láthatták az érdeklődők, köztük összesen öt magyar alkotást is.

A fesztivál nyitóestjén volt a világpremiere Gárdos Éva magyar származású hollywoodi filmrendező Amerikai rapszódia című alkotásának, amelyre Karlovy Varyba érkezett Nastassja Kinski, a film amerikai főszereplője.

Korábban az [origo]-ban:

Öt magyar film Karlovy Varyban