Több mint egy évtizeddel a Terminator 2 - Az ítélet napja című film bemutatója után elkészült minden idők egyik legnépszerűbb akciófilmének harmadik része, a Terminator 3 - A gépek lázadása. A film készítői nem akarnak csalódást okozni a rajongóknak: látványos effektek, eget rengető robbanások, pusztító fegyverek - mindez Arnie frappáns, könnyen idézhető megnyilvánulásaival tűzdelve.

Több mint egy évtizeddel a Terminator 2 - Az ítélet napja című film bemutatója után elkészült minden idők egyik legnépszerűbb akciófilmének harmadik része, a Terminator 3 - A gépek lázadása.

Annak, hogy a film rajongóinak ilyen sokáig kellett várniuk a folytatásra, természetesen több oka is volt. Mindenesetre a filmmel nem csak Arnold Schwarzenegger tér vissza a klasszikus akcióhős-szerepbe, hanem - legalábbis reményeik szerint - a '90es évek egyik legsikeresebb hollywoodi producer-párosa, Andie Vajna és Mario Kassar is a szakma élvonalába. Az általuk alapított Carolco Pictures nevéhez egykor olyan kasszasikerek fűződtek, mint a Sylvester Stallone főszereplésével készült Rambo, az Emlékmás vagy a Terminator 2, amelyekből összesen mintegy 3 milliárd dolláros nyeresége származott a vállalkozásnak.

A "nyerő" páros azonban a 90-es évek közepén megvált egymástól. Vajna új céget alapított, míg Kassar a Carolco Pictures égisze alatt működött tovább egészen 1995-ig, amikor is csődeljárás indult a már jóval korábban leszállóágba került vállalkozás ellen. (A Terminator 3 elkészítésének joga egyébként felerészben a Carolcoé volt, amelyet Vajna és Kassar ekkor, egy nyilvános árverés során vásárolt meg, a másik felét pedig a Terminator 2 executive producere, Gale Anne Hurd adta el nekik. ) Vajna újsütetű vállalkozása sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, egyedül nem volt képes megismételni korábbi sikereit. "A Carolco fénykorában ösztönösen megéreztük, melyek azok a produkciók, amelyekbe érdemes belevágnunk, nagyon jó csapatot alkottunk, így együtt jobbak voltunk, mint külön-külön bármelyikünk is" - emlékezett vissza Vajna.

Úgy döntöttek, visszatérnek a régi, jól bevált recepthez és C2 néven újabb közös vállalkozásba fogtak, majd belevágtak a Terminator 3 elkészítésébe. James Cameron, a Terminator szülőatyja, aki a korábbi részek írója és rendezője is volt egyben, nem kívánt részt venni a produkcióban, így az U-571 rendezőjét, Jonathan Mostow-t kérték fel a feladatra. Az újabban Kaliforniai kormányzójának tisztjére ácsingózó Arnold Schwarzenegger örömmel elvállalta a főszerepet.

Az 55 éves színész honoráriuma a híresztelések szerint mintegy 30 millió dollárt farag le a film nagyjából 150-170 millió dollárra becsült összköltségvetéséből. Az alkotás producerei ugyanis nem túl közlékenyek a produkció előállítási költségeit illetően, mivel a korábbi tapasztalatok alapján a Terminator-filmek meglehetősen jól jövedelemző vállalkozásnak bizonyultak. A Terminator - A halálosztó (1984) és a Terminator 2 - Az ítélet napja (1991) összesen mintegy 550 millió dolláros bevételt produkált világszerte.

A Terminator 3 - A gépek lázadása tudatosan ugyanazokkal az eszközökkel operál, mint elődei: látványos effektek, eget rengető robbanások, pusztító fegyverek - mindez Arnie frappáns, könnyen idézhető megnyilvánulásaival tűzdelve. "Úgy gondolom, hogy a nézők ízlése alapvetően nem változott" - adott magyarázatot Vajna.