Ausztrál csajokon a világ szeme

Hollywood mindig is olvasztótégelyként működött: magához vonzotta a világ bármely részén felbukkant tehetségeket. A britekre és az ausztrálokra különösen nagy figyelmet fordítottak az amerikai producerek, hiszen esetükben nyelvi akadálya sincs a tengerentúli karriernek. Az idei Hálaadás ünnepén - mely köztudottan kedvez a filmeknek - három nagy ausztrál színésznő csalogatja az amerikaiakat a mozikba.

Az ausztrál lapok büszkén tudósítanak arról, hogy hazájuk szülöttei milyen nagy sikert aratnak Hollywoodban, és hogy a Hálaadást övező időszakban mekkora súllyal szerepelnek az amerikai mozikban. Az ünnep idején jóval többen járnak moziba, így a nagy filmstúdiók erre a hétvégére időzítik legnagyobb produkcióikat. A bemutatásra váró filmek közül három ausztrál származású sztártól várja a bevételt, egy pedig - a Kapitány és katona - már két hete tarol a szigetország színészével (Russell Crowe-val).

A három film egyike a The Missing című thriller, melyben Tommy Lee Jones partnereként az "aussie" Cate Blanchett látható. (Blanchett érdekes módon egy angol filmmel, Erzsébet királynő szerepében vált világhírűvé, legutóbb pedig egy ír újságírónőt alakított a Veronica Guerin című alkotásban.) Bár a The Missing széles körben csak ma kerül a közönség elé, a kritikusok már közzétették értékelésüket, melyben Blanchett színészi kvalitásait magasztalták.

A Time magazin "egyszerűen csodálatosnak" nevezte őt, a Newsday újságírója pedig úgy találta, hogy bár a színésznő által megformált karakter Biblia-olvasó és rasszista egyszerre, Blanchett "vízen jár az alakítással".

Hasonlóan nagy elismerést váltott ki honfitársnője, Naomi Watts a 21 Grams című filmben. Nicole Kidman legjobb barátnője (akit a Mulholland Drive című filmben fedezett fel David Lynch) a Korcs szerelmek rendezőjével forgatta a kegyetlenül őszinte és kemény élethelyzeteket bemutató filmet, melyben Benicio Del Toro és Sean Penn volt a partnere.

A Village Voice munkatársa szerint "Watts - akinek a legbonyolultabb jeleneteket kell átélnie a történetben - bámulatosan sok arcát mutatja meg. Szinte szikrázik körülötte a levegő." Az újságíró véleményét osztották a kollégák is.

The Missing - Cate Blanchett

A harmadik ausztrál színésznő, aki a hétvégén bemutatkozik be az amerikai közönségnek, egy igazi szupreprodukció főszereplője: Frances O'Connor a Timeline című filmben remekel. A színésznő egy régészt alakít, aki társaival együtt időutazást tesz a történelem nagy eseményeinek helyszínére.

A három színésznő munkái után pedig pár hét múlva mozikba kerül a legnagyobb ausztrál filmcsillag, Nicole Kidman legújabb filmje, melyben Jude Law és Renée Zellweger a partnere. A Cold Mountain premierjével a producerek mindenképp meg akarták várni a decembert, hogy közel essen az Oscar-jelölések időpontjához és ezáltal nagyobb eséllyel indulhasson a versenyben. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK