Tom kontra Tom

Vágólapra másolva!
Hollywood szuperligájának két legfényesebb állócsillaga idén is harcba indult a nyári mozitrón megszerzéséért. Jöhet jégkorszak, képregényhősök özöne és ogre fehér lovon, Tom Cruise és Tom Hanks mindig megbízhatóan hozzák a jóval százmillió dollár feletti bevételeket. Gázsijuk persze ennek megfelelően a havi magyar átlagfizetés harmincötezerszerese filmenként. Hogy rászolgálnak-e, arról mindenki meggyőződhet maga, hiszen ezen a héten Hanks hontalan kelet-európait alakítva bolyong egy repülőtéren (Terminál), míg Cruise a jövő hónapban bérgyilkosként vicsorog híres fogsorával a magyar mozik vásznairól (Collateral - A halál záloga). Összeállításunkból kiderülnek a jófiú-imidzset csorbító titkok, a filmes csúcsteljesítmények, valamint a dollármilliók és Oscar-jelölések mögötti tények.
Vágólapra másolva!

TOM HANKS

TOM CRUISE

Első film, első siker

Egy katasztrofális thriller (He Knows You Are Not Alone) 1980-ban, majd a Csobbanás Daryl Hannah-val 1984-ben.Pillanatokra tűnt fel a Végtelen szerelem-ben (1981), első főszerepe a Kockázatos üzlet két évvel később.

Árfolyama

70 000 dollár (Csobbanás) és 70 millió dollár (Ryan közlegény megmentése, a végső nyereségből részesedve)75 000 dollár (Kockázatos üzlet) és 75 millió dollár (Mission: Impossible 2, a végső nyereségből részesedve)

Fő vonzereje

Hétköznapi ember sárm (A szerelem hullámhosszán), szociális érzékenység (Philadelphia), hazafiasság (Forrest Gump, Ryan közlegény megmentése, Apollo 13), könnyedén fel-le adott kilók (15 kilót szedett fel a Micsoda csapat-ért, több mint 15-öt leadott a Philadelphiá-ért, majd több mint 20-at a Számkivetett hajótöröttjének szerepéért)Fogpasztamosoly, jó szerepválasztások, erős kreatív kontroll, elhivatottság (a Mission: Impossible-ben saját maga által végzett kaszkadőrjelenetek a szívbajt hozták a biztosítókra, Az utolsó szamuráj-ért megtanult kardozni, bár egy alkalommal majdnem nyakát szegte egy szamurájkard), hálás a rajongóknak (a Collateral - A halál záloga londoni premierjén 3 órán keresztül osztott autogramot). Halhatatlanság: egyetlen filmjében sem halt meg az általa játszott karakter, még Az utolsó szamuráj végét is megváltoztatták a kedvéért.

Romantikus Tom

A Szerelem hullámhosszán és A szerelem hálójában című filmekben Meg Ryannel alkottak álompárt, a Terminál-ban ezúttal Catherine Zeta-Jonesnak csapja a szelet förtelmes akcentussal. Egyik legkedvesebb korai szerepe viszont a Segítség, felnőttem! 11 éves kamasza, aki egy harmincéves férfi bőrébe bújik.Szinte minden filmjében befűz egy-egy jó csajt, de legtöbbet ex-nejével, Nicole Kidmannel enyelgett a Túl az Óperencián-ban. Ennél jóval cikibb a Koktél, jóval színvonalasabb pedig a Jerry Maguire - A nagy hátraarc, amelyben a még zöldfülű Renée Zellweger olvadt el tőle.

Akció-Tom

Klasszikus akciószerepben szinte sohasem láthattuk, de a Survivor összes szériáját megnyerné a Számkivetett viszontagságainak leküzdésével, Leonardo DiCaprio után futott elszánt detektívként a Kapj el, ha tudsz!-ban, egyébként pedig a haza hőse, lásd Apollo 13 és Ryan közlegény megmentése.Mindent, amit Neo, Superman vagy James Bond tud, Tom Cruise jobban tudja. Akár öltönyben, akár egy sziklaszirtről lógva, Tomban mindig bízhatunk, hogy megmenti a világot. Elvégre a Mission: Impossible-ben egy kézzel megtart egy helikoptert egy száguldó vonat tetején egyensúlyozva, és mielőtt elárasztja vízzel a prágai Óváros teret, így szól: "Maga még nem látott engem idegesnek..."

Vicces Tom

A Philadelphia előtt Hanks kifejezetten komikusi képességeiről volt ismert. Korai kiválóságai a Legénybúcsú és a Segítség, felnőttem!, később a komédiát sikeresen ötvözte a drámával, például a Forrest Gump-ban és a Micsoda csapat-ban.Tom Cruise-t senki sem a humoráért szereti valószínűleg, bár a Tágra zárt szemek és a Vanília égbolt tartogat néhány váratlan komikus pillanatot, az eredeti szándék ellenére is.

Drámázó Tom

Első jelölését a Segítség, felnőttem!-mel szerezte, majd két évben egymás után kiáltották ki a legjobb színésznek (Philadelphia, Forrest Gump). Azóta jelölték a Számkivetett és a Ryan közlegény megmentése főszerepeiért is. Az viszont borítékolható, hogy az utókor nem fogja megbocsátani egykönnyen, hogy a Forrest Gump a Ponyvaregény elől happolta el az Oscart. Díjakért nyomult a Halálsoron és A kárhozat útja is, de a mellékszereplők aratták le a babérokat.Arany Glóbuszokkal már tele van a vitrin (6 jelölés, 3 győzelem), de az Oscar eddig elkerülte Tomot. Egymaga eltartja ugyan fél Hollywoodot, de az Akadémia öregurai csak a szép lányokat szeretik, a szép fiúkat még akkor se, ha vietnami veteránként tolókocsiba ülnek (Született július 4-én). További két jelölést a Jerry Maguire - A nagy hátrarc sportmenedzserével és a Magnólia parádés mellékszerepével szerzett. Bár az Esőember-ben Dustin Hoffman szerepe a hálásabb, Tomból mégis ekkor lett igazi színész.