Vágólapra másolva!
Bűbájos gyerekekkel kasszát lehet robbantani a hollywoodi stúdiók vélekedései szerint, sőt egy megható drámában az aranyos kisgyerek még a díjkiosztók ítészeinek a szívét is meglágyíthatja. Erre kiváló bizonyíték a legjobb külföldi filmek Oscar-díjasainak sora az utóbbi években (Kolja, Az élet szép, Cinema Paradiso), valamint az ez idáig legfiatalabb legjobb főszereplőnő kategóriában Oscar-díjra jelölt Keisha Castle-Hughes A bálnalovasból. A cuki kis pofik mögött viszont gyakran pénzéhes szülők vicsorítanak, és a hirtelen sztárrá lett gyerekek életében is általában hamarabb jelenik meg egy-két csík kokain, mint a mutálás vagy a hónaljszőrzet. Összeállításunk bemutatja, hogy kiknek sikerült felnőttként is sikeresnek maradni, ki ingott meg és kitől várhatunk maradandót az elkövetkező évtizedekben.
Vágólapra másolva!

Keisha Castle-Hughes (A bálnalovas - 2003)
Az ausztrál és maori szülőktől származó 14 éves Keishát wellingtoni általános iskolájában fedezték fel a szemlét tartó szereposztók, akik korábban A zongoralecké-hez is rábukkantak Anna Paquinra.

Forrás: Budapest Film

A bálnalovas magával ragadó, misztikus történetének szíve-lelke Keisha alakítása, akit a korábbi protokoll szerint zsenge korára tekintettel a mellékszereplők Oscar-díjának kategóriájában kampányolt a stúdió, nagy meglepetésre azonban Charlize Theronnak és Diane Keatonnak lett a konkurense a főszereplők között, bár Keisha már azzal is megelégedett, hogy találkozhatott Johnny Depp-pel a díjkiosztón. George Lucas jó érzéssel lecsapott a fiatal tehetségre, akit tavasszal a Csillagok háborúja következő epizódjában láthatunk Naboo királynőjeként.

Nicholas Hoult (Egy fiúról - 2002)
A Nick Hornby regényéből készült kiváló adaptációban Hugh Grant felnőni képtelen semmirekellője és a Toni Colette által alakított, szuicid hajlamokkal rendelkező hippi-anyuka mellett a 12 éves Marcusra hárult a felnőtt szerepe.

Forrás: UIP Dunafilm

Nicholas szenzációsan megállta a helyét a sztárszínészek mellett, és nem kis mértékben az ő alakításának köszönhető, hogy az Egy fiúról az utóbbi évek legjobb brit romantikus komédiája. Szülei nem bízzák a véletlenre az utánpótlást, három testvére szintén színészkedik, Nicholas pedig legközelebb Jim Carreyvel szeretne szerepelni, előtte azonban Nicolas Cage csimotáját alakítja a The Weather Man című drámában.

Dakota Fanning (Nevem: Sam - 2001)
Bátran kijelenthetjük, hogy az 1994-es születésű Dakota Hollywood legfiatalabb sztárja, hiszen mióta Sean Pennt és Michelle Pfeiffert is sikerült lejátszania a színről, dúskál a szerepajánlatokban.

Akkori nyolc évével a legfiatalabb színésznő, aki valaha is részesült a színészkamara (Screen Actors Guild Award) éves jelöléseiben. Egy másik díjkiosztón ugyan nem érte el a mikrofont, de azóta is büszkén újságolja, hogy a díjat átadó Orlando Bloom NAGYON sokáig a karjaiban tartotta, hogy segédkezzen a köszönetnyilvánításban. Bár a Nagydumás kiscsajok-ban eredményesen versenyzett Brittany Murphyvel, hogy melyikük megy előbb a néző idegeire, de A tűzben edzett férfi-ben Denzel Washington oldalán ismét megmutatta, mit tud. Legközelebb De Niro partnere lesz a Hide and Seek-ben, majd a Világok harcá-ban vesz részt Tom Cruise-zal Spielberg rendezésében.

Jamie Bell (Billy Elliot - 2000)
Stephen Daldry nem kevesebb, mint hétfordulós válogatást tartott, hogy megtalálja az ideális géppuskalábú címszereplőt, aki azon kívül, hogy megfelelő észak-angliai tájszólással beszél, tehetséges balett-táncos és színész is kellett, hogy legyen.

Az akkor 14 éves Jamie tökéletesen megfelelt a feltételeknek, sőt élete rengeteg párhuzamot mutatott a film főhősével: 6 évesen kezdett táncolni, amiért sokat csúfolták, és egyedülálló szülő nevelte, bár az ő életéből az apa-figura hiányzott, akit később a rendezőben vélt megtalálni. A megható, de a giccset tehetségesen kikerülő történet óriási nemzetközi karriert futott be, és Jamie elhalászta a Brit Filmakadémia legjobb színésznek járó díját is Russell Crowe és Tom Hanks orra elől. Azóta láthattuk a Nicholas Nickleby című Dickens-adaptációban, következő nagy dobása pedig egy szerep Peter Jackson King Kong-jában.

Haley Joel Osment (Hatodik érzék - 1999)
Bár már a Forrest Gump-ban is felbukkant mint Tom Hanks fia, napjaink kísértethistóriáinak klasszikusa avatta dollármilliós gázsikat kóstáló sztárrá a kisfiút, aki vérfagyasztóan és Oscar-jelölést érően tudott mesélni arról, hogy halottakat lát.

Forrás: InterCom

Alakításában és egész megjelenésében érezhető volt egyfajta felnőttes komorság a gyermeki ártatlanság mögött, amely egyenes utat jelentett Spielberg meglepően sötét sci-fijének, az A. I. - Mesterséges intelligenciá-nak a főszerepéhez. Szintén az ő személyiségére épült A jövő kezdete című dráma Kevin Spaceyvel és Helen Hunttal, ami viszont nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és érezhetően megtorpantotta Haley karrierjét is. Azóta szinkronszerepekben lehetett hallani, valamint a Leharcolt oroszlánok című családi moziban látni.