[orion] filmklub

Vágólapra másolva!
Rovatunk nem váltott nevet, csupán ily módon is tisztelgünk a november 24-én műsorra kerülő alkotás előtt, amely a több mint harminc évvel ezelőtt leforgatott NSZK sci-fi sorozatot dolgozza fel egész estés film formájában.
Vágólapra másolva!

Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai című sorozatot 1968. február 3-án tűzte először műsorára a Magyar Televízió. A sci-fi hihetetlen népszerűségre tett szert, s valóságos jelenséggé nőtte ki magát. A Filmmúzeum a tavalyi év során vetítette le az Orion-sorozatot, s hamarosan a tévécsatorna segítségével hazánkba is megérkezik az eredeti alkotásnak emléket állító Orion űrhajó - A visszatérés című egész estés mozifilm.

Forrás: Filmmúzeum

A sorozat rajongói számára biztos pontot nyújthat, hogy McLane kapitány most is Mécs Károly hangján szólal majd meg, a többi szereplőt azonban mások - közöttük Fehér Anna, Oberfrank Pál, Galbenisz Tomasz és Götz Anna - szinkronizálják majd. Érdekesség, hogy a szinkronrendező az eredeti sorozat magyar szövegét író Somló Évának a lánya, Somló Andrea.

A mozifilmet nehéz behatárolni, ugyanis nem egy a régi részekből összevágott kivonatról beszélhetünk, de nem is remake - inkább szeretetteli újjáélesztésről beszélhetünk. Az Orion űrhajó moziváltozata több mint az archív sorozat technikailag tökéletesített kivonata. A film egy izgalmas, önmagában is egész űrkaland - olyan legendás képi és hangzásvilággal, illetve szereplőkkel, amely már annak idején is új fejezetet nyitott a televíziózásban.

A történet szerint Cliff Allister McLane (Dietmar Schönherr), az Orion parancsnokát, a galaktikus háborúk hősét, a világkormány szolgálatában álló összeférhetetlen, ám kiváló űrhajóst csapatával együtt büntetésből járőrszolgálatra küldik. Ráadásul Villa ezredes (Friedrich Joloff), a Galaktikus Biztonsági Szolgálat elnöke "felvigyázóként" még a vonzó Tamara Jagello ügynököt (Eva Pflug) is a nyakába varrja. A két Orion-tiszt között már az első őrjárattól kezdve heves villongások vannak. Tamara alfa-parancsaival a végső kétségbeesésbe kergeti Cliffet...

Miközben a világűr ismeretlen lényei, a varangyok a földet fenyegetik, és a világkormány kompetencia-viszályokban aprózza fel magát, az emberiség sorsa Cliff és Tamara, valamint azOrion legénysége: Mario de Monti (Wolfgang Völz), Hasso Sigbjörnson (Claus Holm), Atan Shubashi (F. G. Beckhaus) és Helga Legrelle (Ursula Lillig) kezében van. A földönkívüliek Föld felé irányított szupernováját az Orion közreműködésével sikerül az utolsó pillanatban elpusztítani.

* * *

Az [origo] filmklub jóvoltából ön is ott lehet az Orion űrhajó - A visszatérés premier előtti bemutatóján, november 24-én a Toldi moziban. Ehhez nem kell mást tennie, mint megválaszolnia az alábbi kérdést, s a helyes választ a lakcímével együtt elküldeni a filmklub@origo.hu címre. A levél tárgya "Orion" legyen!

Hogyan nevezik a filmben a galaktikus sorszám nélküli ellenséges űrhajókat?

A) Varangynak
B) TIE-vadásznak
C) Csillagrombolónak

A helyes megfejtést beküldők közül 40 játékost sorsolunk ki, akiket meghívunk a Toldi moziban november 24-én 21 órától kezdődő vetítésünkre. Az előadásra jegyet vásárolni nem lehet.

A játék egyfordulós, ideje: 2004. november 17-22. A sorsolásra 2004. november 23-án kerül sor. A játékban az Axelero Rt. munkatársai nem vehetnek részt, a nyerteseket válaszlevélben értesítjük.

Amennyiben kérdés merült volna fel önben a játékkal kapcsolatban, azt itt felteheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!