2004-ben búcsúztunk tőlük

Vágólapra másolva!
Legtöbbjük rég nem dolgozott filmen. Korábban tették le az asztalra, amiről mindig emlékezni fogunk rájuk. Vito Corleone előkelő kegyetlenségére, a titkárnő haláltusájára a zuhanyzóban, a legszuperebb hős tökéletes arcélére, Az ártatlanság kora kifinomult zenei aláfestésére, a Nagyítás üresen tátongó parkjára, Vitay Georginára, és a többiekre. Hiányozni fognak.
Vágólapra másolva!

Mi tagadás, Marlon Brando ugrik be elsőnek. Halálával egy korszak ért véget, egy igazi hős távozott, egy élő legenda vált holttá. Évek óta nem hallottunk róla. Visszavonultan élt, gömbölyűre hízott, szétesett családját istápolta, adósságokkal küszködött, betegségek ellen harcolt. A 80. életévét még betöltötte, aztán elbúcsúzott. Szellemi örökségét Jack Nicholsonra hagyta.

Marlon Brando A vágy villamosa forgatókönyvét olvassa

Meghalt Janet Leigh is, a filmtörténet egyik leghíresebb jelenetének főszereplője. Hitchcock Pszichó-jának tolvaj titkárnője, aki rútul végezte a zuhanyrózsa alatt. A pár perces jelenetet 7 napig forgatták, szétázott bőréért cserébe azonban Oscarra jelölték, és Arany Glóbusz-díjat nyert.

Janet LeighRuss Meyer

Russ Meyerről sokan most, a halála kapcsán hallottak először - csak a legvadabb filmrajongók ismerték a munkásságát. A dús keblek szerelmese volt, az első pornójelenetek rendezőjeként tartják számon. Philippe de Broca viszont a francia kosztümös drámák mestere volt, akitől Jacques Chirac különleges tehetségét, szakmai felkészültségét méltató beszéddel búcsúzott.

Hollywood is elköszönt két óriási alkotótól: Elmer Bernstein zeneszerzőtől és Carlo di Palma operatőrtől. Előbbi csak névrokona Leonard Bernsteinnek, de legalább akkora életművet hagyott maga után: nem vicc, 258 film vagy sorozat zenéjét szerezte! Közte olyan klasszikusokét, mint A hét mesterlövész, a Tízparancsolat, a Ne bántsátok a feketerigót!, A nagy szökés, A bal lábam, a Blues Brothers, Az ártatlanság kora és a New York bandái. Carlo di Palma pedig Antonioni Vörös sivatag és Nagyítás című filmje után Woody Allen munkatársa volt többek között a Hannah és nővérei, az Agyament Harry, a Férjek és feleségek, és a Varázsige: Szeretlek című művében.

Egy kocka Woody Allen Agyament Harry című filmjéből

Örökre A Superman marad Christopher Reeve, aki a végsőkig reménykedett felépülésében, és soha nem felejtjük el Victor Argo markáns vonásait sem, aki annyiszor alakított mogorva maffiózót Martin Scorsese és Abel Ferrara filmjeiben. A britek egyik legnagyobb színésze, Sir Peter Ustinov is idén távozott, akit négyszer jelöltek Oscar-díjra, és kétszer ítélték neki oda.

Christopher ReeveSir Peter Ustinov

De volt olyan is, akit épp halála tett híressé az egész világon: Theo van Gogh filmes munkásságáról eddig nem sokat tudtunk, de az iszlám terrorista által okozott halála felhívta a figyelmet személyére. Így vált ismertté az iszlám nők megerőszakolásáról készített dokumentumfilm-sorozata is.

A magyar film is búcsút kellett, hogy intsen nagy alakjainak. Váratlanul távozott az animációs műfaj egyik legnagyobb mestere, Reisenbüchler Sándor, aki rajztudás híján önmagát csak "bűvész-művészként" aposztrofálta. Utolsó művével, A fény pillanatá-val tudatosan búcsúzott a szakmától. Hosszan tartó, méltósággal viselt betegség után halt meg Szerencsi Éva, aki őzike szemű fiatal lányként életművet alkotott az Abigél című tévésorozatban, és megrázó balesetben távozott 46 évesen Bubik István, akinek halálból méltatlanul lett szenzáció.

Elmentek, de a filmszalag örökre megőrzi őket.

Gyárfás Dóra