Kész a csodagyerek harmadik filmje

2004.09.07. 13:49

Amerika egyik legegyénibb fiatal filmese az Undertow című thrillerrel tér vissza a mozikba - a film premierje októberben lesz a New York-i filmfesztiválon, főszereplője a Billy Elliotból ismert Jamie Bell.

David Gordon Green rendező Undertow (Áramlás) című filmjében egy kisvárosi család élete darabokra hullik, amikor az apa problémás öccse a városba érkezik. Az apát Dermot Mulroney (Álljon meg a nászmenet!), egyik fiát a Billy Elliotból ismert Jamie Bell, az apa öccsét pedig Josh Lucas (Drogtanya, Egy csodálatos elme) alakítja. A film zenéjét többek között az a Philip Glass (Az órák, Truman-Show) komponálta, akit korunk egyik legnagyobb minimalista zeneszerzőjeként tartanak számon. A két testvér tragédiáját bemutató film októberben nyit a New York-i filmfesztiválon.

Az Undertow-ban a 29 éves Green egy poros déli külvárosba kalauzol el minket. A rendező előző két filmjével már bebizonyította, hogy tökéletesen képes megragadni ezekben az álmos kisvárosokban uralkodó életritmust, életfelfogást és a háttérben megbúvó feszültséget.

Green első filmjét (George Washington) egyetemi évfolyamtársaival készítette, mindössze 50 ezer dollárból. A film munkásosztálybeli gyerek egy kis csoportját mutatja be, akik közül az egyik srácot egy ártatlan játék közben halálos baleset éri. A film, amit a fiúk egyike beszél el, azt követi végig, hogy küzd meg a pár tizenéves gyerek ezzel a nehéz teherrel. A főbb szerepeket egytől egyig amatőr színészek alakítják.

A fiatal rendező nagy csalódására a Sundance fesztivál elutasította a George Washingtont: "Mindenem, amim volt, beletettem ebbe a filmbe. Ha egy független filmes vagy, azt hiszed, a Sundance az egyetlen lehetőséged" - nyilatkozta Green az L. A. Timesnak. De nem így volt: a film hamarosan meghívást kapott a torontói filmfesztiválra, és levetítették Berlinben és New Yorkban is. A rendező következő filmje (All the Real Girls) pedig nem csak hogy meghívást kapott a Sundance fesztiválra, hanem elnyerte a zsűri nagydíját is.

All the Real Girls - Zooey Deschanel és Paul Schneider

Az All the Real Girls egy első szerelem történetét beszéli el. Főszereplője, a kisvárosi Paul (Paul Schneider) minden útjába kerülő lányt elcsábít. Egy nap azonban beleszeret legjobb barátja húgába, és senki nem akarja elhinni neki, hogy ezúttal komolyak a szándékai. A filmet szinte teljesen ugyanaz a csapat csinálta, mint a George Washingtont, de már egymillió dollár állt rendelkezésükre az elkészítéshez. A rendező így nyilatkozott a filmről: " Egy olyan mozit akartam csinálni, ami hihető, de mégsem negatív, nem az élet sötét oldaláról szól."

Green munkáiban leginkább a '70-es évek amerikai filmjeinek hatását érezhetjük. "Minden érzékenységem az előadásmódra, a vágásra, az elbeszélésmódra és a zenére ezekből a filmekből ered" - mondta a rendező az L. A. Timesnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK