Cannes 2005: Darth Vader, Kurt Cobain és Bruce Willis is érkezik

Vágólapra másolva!
A Variety információinak hála, már két héttel a cannes-i filmfesztivál hivatalos programjának kihirdetése előtt sokat lehet tudni arról, milyen filmek küzdenek meg idén egymással az Arany Pálma-díjért. Többek között állatos rajzfilm, amerikai sikerprodukció és régi győztesek új alkotásai mérik össze erejüket a világ legnagyobb filmes ünnepén.
Vágólapra másolva!

Az 58. cannesi filmfesztivál idén bővelkedni fog amerikai filmekben. Még két hét van hátra a május 11-től 22-ig tartó rendezvény hivatalos programjának kihirdetéséig, de a Variety magazin már fellebbentette a fátylat a filmlista feléről. Miután évekig egyensúlyozott a kísérletezés és a konzervativizmus határán, a művészeti rendező Thierry Fremeux most biztonságosabb vizekre evezett, a programon valószínűleg elődje, a 74 éves Gilles Jacob, a jelenlegi elnök sem találna kivetnivalót.

Bemutatják Frank Miller képregényének Robert Rodriguez-féle adaptációját, a Sin City-t Bruce Willis, Jessica Alba, Mickey Rourke, Benicio Del Toro és Clive Owen főszereplésével. A film három szála egy korrupció és romlottság uralta nagyvárosban játszódik. Némileg ellenkezik a cannes-i hagyományokkal, hogy műsorra tűzik az Alkonyattól pirkadatig és a Desperado alkotójának új kasszasikerét, mert általában az Amerikában már vetített, hatalmas bevételt produkáló filmeket nem tartják elég komolynak a versenyhez.

A Sin City versenytársa lesz a Dogville-t jegyző Lars von Trier Manderlay című filmje, az ironikusan USA - Land of Opportunities címet viselő trilógia második darabja, amely a gazdasági válság sújtotta délen játszódik, és a faji elnyomásról szól. A filmben Chloe Sevigny és Lauren Bacall mellett - akik mindketten szerepeltek a Dogville-ben is - William Dafoe és a nemrég a Fűrész-ben feltűnő Danny Glover játszik.

Visszatér Cannes-ba a két évvel ezelőtti Arany Pálma-nyertes, Gus Van Sant a Last Days című hetvenes éveket felidéző filmmel, melyben az Álmodozók Michael Pitt-je egy Kurt Cobain-szerű drogos rockert alakít a halála előtti napokban.

Forrás: [origo]
Michael Pitt a Last Days-ben | Nézz még több képet a filmből!

A Don't Come Knockin' című drámával jelentkező Wim Wenders szintén magáénak tudhat már egy cannes-i fődíjat a Párizs, Texas-ért. A forgatókönyvet a főszereplő, A sólyom végveszélyben-ből ismert Sam Shepard írta, aki egy önmegismerés útjára lépő öregedő cowboyt játszik a kétszeres Oscar-díjas Jessica Lange, Az élet nélkülem-ben emlékezetes alakítást nyújtó Sarah Polley és Tim Roth oldalán.

David Cronenberg, aki 1996-ban megkapta a zsűri díját a Karambol-ért, az A History of Violence című filmmel száll be a cannes-i versenybe. A Gyűrűk Ura Aragornja, Viggo Mortensen főszereplésével készült dráma arról szól, hogyan dolgozza fel egy család az apa önvédelemből elkövetett gyilkosságát.

Forrás: [origo]
Viggo Mortensen az A History of Violence című filmben

A Szellemkutyá-t és a Kávé és cigarettá-t jegyző Jim Jarmusch Broken Flowers című filmje ígéretes szereposztásával hívja fel magára a figyelmet: Chloe Sevigny, Jessica Lange, Bill Murray, Sharon Stone és az [origo] filmklub kedvenc színésznője Julie Delpy is szerepet vállalt az alkotásban.

Michael Haneke, a Farkasok ideje rendezőjének francia nyelvű Caché című filmjében egy televíziós műsorvezetőt megfenyegetnek egy videókazettával, amelyen ő és a családja látható. A Caché-ben Juliette Binoche és A sziget foglyá-ból ismert Daniel Auteuil látható.

Forrás: Budapest Film
Binoche és Haneke (középen állnak) a Caché forgatásán

A cannes-i zsűri volt elnöke, Patrice Chéreau Joseph Conrad egyik regényét filmesítette meg Gabrielle című kamaradrámájában, melyben Isabelle Huppert partnere Pascal Greggory, aki A megtalált idő-ből lehet ismerős. A francia kínálat egyik legérdekesebbnek ígérkező darabja az Orosz babák című Cedric Klapisch-film, amely a Lakótársat keresünk folytatása.

Idén harmadszor kap helyet a fesztiválon Dreamworks-rajzfilm. A Madagaszkár a New York-i állatkert szökést tervező lakóiról szól.

Versenyen kívül mutatják be a Csillagok háborúja régi és új epizódokat összekötő utolsó részét, A sithek bosszújá-t. Meghívták Woody Allen első Angliában forgatott filmjét, a Match Point-ot is, melyben Allen, Scarlett Johansson és Brian Cox szerepel, de a producerek egyelőre nem igazoltak vissza.

Forrás: [origo]
Brokeback Mountain - Heath Ledger és Jake Gyllenhaal

Még szintén bizonytalan a Russell Crowe nevével fémjelezett Cinderella Man bemutatása. Eredetileg úgy volt, hogy az Egy csodálatos elme rendezője, Ron Howard Jim Braddox bokszolóról szóló filmjét versenyen kívül vetítik a fesztiválon. Kétesélyes az is, hogy részt vesz-e a versenyben a Tigris és sárkány-t jegyző Ang Lee meleg westernje, a Brokeback Mountain. Hasonló a helyzet Zhang Yimou, a Hős és a Repülő tőrök klánja rendezőjének Délnyugat-Kínában játszódó drámájával, a Qian li zou dan ji-val.

Varga Ferenc