Izraelben is bemutatják a Hitler-filmet

Vágólapra másolva!
Bemutatják Izraelben A bukás - Hitler utolsó napjai című német botrányfilmet, mely a Führer emberi arcának megmutatásával a német filmgyártás egyik legnagyobb tabuját döntötte le.
Vágólapra másolva!

Oliver Hirschbiegel filmje a 1945 áprilisában, a berlini náci bunkerben játszódik. Ide sáncolta el magát Hitler hűsége tábornokaival és néhány hívével, mielőtt öngyilkosságot követett el. A diktátort érző szívű emberi lényként ábrázoló film a titkárnő, Traudl Junge szemszögéből mutatja be az eseményeket. A bukás - Hitler utolsó napjai-t a legjobb külföldi film Oscar-díjára jelölték.

Nurit Shani, egy izraeli filmterjesztő úgy döntött, hogy bemutatja a filmet, miután pozitív visszajelzést tapasztalt a jeruzsálemi próbavetítésen. "Tudom, hogy még mindig sokan vannak, akik számára nehéz Hitlernek azt az emberi oldalát látni, melyet A bukás bemutat" - mondta Shani, aki a Lev nevű izraeli mozilánc tulajdonosa. "Mégsem lenne tisztességes az érdeklődő és kiváncsi közönséget megakadályozni abban, hogy megnézze a filmet, és a maga módján szembenézzen annak fájdalmas tárgyával."

A próbavetítésen megjelent nézők 91%-a helyeselte, hogy a filmet szélesebb közönség előtt is mutassák be Izraelben, 280 000 holokauszt-túlélő lakhelyén. A második világháború alatt hatmillió zsidót gyilkoltak meg a náci koncentrációs táborokban.

"Nem fogok kitérni ez elől, mert egyszerűen nem hagyhatjuk figyelmen kívül" - érvelt Shani asszony. "Ráadásul nem vagyok cenzor. Gyűlölöm a cenzúrát." A filmet három izraeli városban mutatják majd be május 19-én, két héttel a május 5-i holokauszt emléknap után. Shani mind a hét mozijában műsorra szeretné tűzni a filmet.

Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Center nevű zsidó emberjogi szervezet izraeli vezetője ennek ellenére reméli, hogy az emberek nem mennek el a moziba. "Általában nem szeretem, ha a cenzúra ilyen ügyekbe avatkozik, ezért abban bízom, hogy az emberek nem nézik majd meg a filmet."