Vágólapra másolva!
Az öreg kontinens korábban olyan legendákat adott a világ filmművészetének, mint Greta Garbo, Jean-Paul Belmondo, Marlene Dietrich vagy éppen Marcello Mastroianni Az ő nevük milliókat vonzott a moziba hollywoodi sztárcsináló gépezet nélkül is. Az év egyik legjobb európai filmje, az Edukators kapcsán áttekintjük, hogy ezerarcú földrészünkről jelenleg mely négy fiatalember és két hölgy árfolyama száll jóval magasabban az euróénál.
Vágólapra másolva!

Büszke lehet...: Spanyolország és Németország is, hiszen Daniel César Martín Brühl González Domingo 1978-ban Barcelonában született spanyol anyától és német apától. Születése után nem sokkal Kölnbe költözött a család, de Daniel mindvégig kétnyelvű neveltetésben részesült, így folyékonyan beszéli az európai filmgyártás két kulcsnyelvét is.

Ismerős valahonnan?: 2003-ban a berlini filmfesztiválon a fiatal európai reménységek "Shooting stars" promóciós programjában (ebben a szekcióban képviselte idén Gryllus Dorka Magyarországot) tűnt fel először a korábban már számos televíziós szerepben domborító Daniel neve. Ugyanitt kezdődött a Good bye, Lenin! diadalútja is, amely ügyesen meglovagolta a keleti szocialista nosztalgiahullámot és az óvatos, de felszínes nyugati kíváncsiságot a vasfüggöny mögött lezajlott évtizedekkel kapcsolatban. A film temérdek bezsebelt díjának érdekes sajátossága, hogy a szakma és a közönség kivételesen egyetértettek - Daniel is elnyerte a legjobb európai színész zsüri- és közönségdíját.

Mit hoz a jövő?: Jó esély van rá, hogy Franka Potente (A lé meg a Lola, A Bourne-rejtély) után nem sokkal újra világsztárt avat Németország, hiszen Danielre már lecsaptak a nemzetközi szereposztók is; a Ladies of Lavender című romantikus filmben a brit nagyasszonyok Judi Dench, Vanessa Redgrave és Natasha McElhone fejét csavarja el egy titokzatos idegenként, a Cargo-ban hátizsákos utazóként kerül bajba Afrikában, a Salvador című filmben pedig spanyolul is bemutatkozik a Franco-rezsim népi hős szintű, anarchista bankrablójának szerepében. Az idei cannes-i filmfesztivál összeborulós eurogiccs közönségsikerében (Joyeux Noël) - amelyet 18 ország kultúrális minisztere kísért el a szemlére - pedig ő alakítja az első világháború karácsony estéjén a franciákkal együtt ünneplő német tisztet. A karácsonyi bemutató rá fog férni a nem éppen a legjobb évét élő EU-ra.

Már a kortárs európai kultúra része: Good bye, Lenin!, Edukators