Édes a győzelem a csokigyárban

Vágólapra másolva!
Magabiztosan végzett az első helyen a nézettségért folyó hétvégi versenyben a Charlie és a csokigyár. 55,4 millió dolláros bevételével alig maradt le a Fantasztikus négyes múlt heti mutatványától, az első 12 film összebevétele pedig olyan könnyedén szárnyallta túl a tavaly ilyenkorit, mintha soha nem is létezett volna a 19 hétig tartó pangás.
Vágólapra másolva!

Nem okozott csalódást a Charlie és a csokigyár az alkotóinak, akik 40 és 60 millió dollár közötti bevételt vártak a film első hétvégéjétől. Az 55,4 millió dolláros végösszeg az előző hetek első helyezettjeihez mérve is tiszteletet parancsoló, hiszen a Fantasztikus négyes 56,1 milliót, a Batman: Kezdődik! pedig 48,8 milliót hozott.

A Warner Brothers produkciójának nem is a többi filmtől volt félnivalója, sokkal inkább a soron következő Harry Potter-könyvtől, ugyanis a varázslótanonc legújabb kalandjait tartalmazó Harry Potter és a Félvér Herceg-et szombaton kezdték árusítani.

A 150 millió dolláros költségvetésű Charlie és a csokigyár Richard Roeper chicagói kritikus szerint "egy hosszú acid-trip". Johnny Depp Willy Wonkát, a hátborzongató csokimágnást alakítja benne, aki körbevezet öt gyermeket mitikus birodalmában. A kritikák általában kedvezően ítélték meg a filmet. Néhányan azt rebesgették, hogy Wonka figurája kísértetiesen emlékeztet Michael Jacksonra, bár Depp váltig állította, hogy ha a karakter egyáltalán hasonlít valakire, akkor az Howard Hughes, a különc milliomos, akiről Martin Scorsese forgatott filmet Aviátor címmel.

A Charlie és a csokigyár az azonos című gyermekkönyvön alapul, melyet a brit Roald Dahl írt, és 1971-ben már készült belőle egy film Gene Wilder főszereplésével. Az új mozit Tim Burton rendezte, aki az Ollókezű Edward-hoz és az Ed Wood-hoz is Deppet szerződtette a főszerepre. Charlie megformálója a brit ifjonc, Freddie Highmore, aki tavaly az Én, Pán Péter-ben játszott együtt Depp-pel.

A második helyen nyitott az Ünneprontók ünnepe című Owen Wilson - Vince Vaughn-komédia, melyre 32,2 millió dollárért keltek el jegyek. "Jóval az elvárások felett teljesített" - mondta David Tuckerman, a film mögött álló New Line terjesztési vezetője, aki bevallotta, hogy már 25 milliónak is örült volna. Az előző heti győztesnek, a Fantasztikus négyes-nek a harmadik hely jutott 22,7 milliós bevételével. A képregény-adaptációt a Világok harca követte15 millióval, míg a Batman: Kezdődik! 5,6 milliója már csak az ötödik helyre volt elég.

A 12 legnézettebb film összebevétele 151,3 millió dollár lett, ez az összeg 7,5%-kal magasabb, mint a 2004. július 15-i hétvégéé, amikor Will Smith Én, a robot című filmje landolt az első helyen 52,2 millióval.