Jó nő lett a Madárijesztőből

Vágólapra másolva!
A Síró játék rendezőjének új filmjében a hetvenes évek Angliájának terrorizmussal és glam rockkal fűtött mindennapjaiba látogathatunk el. A főszerepben Cillian Murphy - nőként.
Vágólapra másolva!

Neil Jordan rendező ismét a '70-es évek bombatámadásokkal és kirúzsozott férfiakkal tarkított Nagy-Britanniájába kalauzolja a nézőket. Új filmje, a Breakfast on Pluto (Reggeli a Plútón) legsikeresebb munkájára, a Síró játék-ra csak annyiban hasonlít, hogy fontos szerepet játszik benne az ír terrorizmus és a transzszexualitás.

Egy ír kisvárosban egy fiatal szőke lány kosarat hagy a paplak küszöbén. A kosárban rejlő csecsemőt örökbe adják, és a kis Patrick úgy cseperedik fel, hogy nem ismeri édesanyját. A fiú már kiskorától fogva érzi, tudja, hogy más, mint a többség: ő női ruhába bújva érzi igazán önmagának magát.

A film a huszonéves Patrick - illetve, ahogy már ekkor hívják: Kitten, azaz Cicus - kalandjait követi Észak-Írországban és Londonban. A történéseket a hetvenes éves Angliájának két meghatározó jelensége szövi át: az IRA és a glam rock. A terrorizmus fenyegetése (némelyikük számára vonzása) folyamatosan jelen van Patrick és barátai életében, miközben csillogó-villogó partik pszichedelikus zenéje kábítja őket.

A film az azonos című Patrick McCabe-regényen alapul, amelyet 1998-ban Booker-díjra jelöltek (azonban az elismerést Ian McEwan szintén zseniális Amszterdam-ja kapta). A sötét hangvételű regényhez képest a film sokkal lágyabb és ironikusabb hangot üt meg. Neil Jordan saját szavaival: "Tündérmeseként akartam megcsinálni, olyan tündérmeseként, amellyé Patrick, a főszereplő alakítja a saját, nem könnyű életét. Amikor Pat McCabe-bel a forgatókönyv finomításán dolgoztunk, végig a fejemben járt Candide." A rendező természetesen Voltaire örök optimista hősére gondol, aki akármilyen szörnyűségek is történnek körülötte, mindig ragaszkodik ahhoz, hogy "mégiscsak minden a legjobban van e világon".

Forrás: [origo]
Rendőrök állják a glam rockerek útját

Patricket az ír Cillian Murphy alakítja, akit Danny Boyle 28 nappal később című horrorfilmjében ismert meg a világ. A fiatal színész idén két sikerfilmben is rosszfiút alakított: a Batman: Kezdődik!-ben mint Madárijesztő rongymaszkban, hallucinációkat kiváltó gázzal kergette őrületbe a gyengébb idegzetűeket, az Éjszakai járat-ban pedig piszkos céljai érdekében próbált elrabolni egy ártatlan leányzót. Ebben a teljesen más kvalitásokat igénylő szerepben a finomcsontú, átható kék szemű színész megmutatja, hogy nőnek sem utolsó!

A Breakfast on Plutó-t az Egyesült Államokban november 17-én mutatják be, a hazai bemutató időpontjáról egyelőre nincs hír.