Vágólapra másolva!
Cincoghatnak örömükben a Disney egerei, komputeranimációs filmjük, a Csoda csibe az elvárásokat felülmúlóan jól teljesített a nyitó hétvégén. Boldogok a Universal stúdióban is, a bőrfejű Jake Gyllenhaalra és Jamie Foxxra a vártnál sokkal többen voltak kíváncsiak.
Vágólapra másolva!

Stúdiókörökben nagy várakozás előzte meg a Csoda csibe múlt pénteki amerikai bemutatóját (hazai bemutató: november 24.), mivel ez a Disney első kizárólag komputeranimációval készült saját filmje. Hogy Mickey egér stúdiója mit tud letenni az asztalra ezen a téren, annak azért van kiemelt jelentősége, mert jövő nyáron jár le a Disney forgalmazási szerződése a legsikeresebb komputeranimációs filmeket gyártó stúdióval, a Pixarral. Jelenleg folynak a tárgyalások az együttműködés meghosszabbításával kapcsolatban, és ha a Disney bukott volna a csibével, az feltehetően előnyösebb pozícióba hozta volna a Pixart a tárgyalások folyamán. Ez nem következett be, a film 40,1 millió dollárt hozott a hétvége alatt, amely kb. 10 millió dollárral meghaladja a stúdió várakozásait.

A Csoda csibe ezzel az eredménnyel a második legjobban nyitó Disney-film lett Az oroszlánkirály mögött. A komputeranimációs filmek csapatában nem foglal el kiemelten jó helyet ez az összeg, a Shrek 2 (DreamWorks) tavaly májusban 100 millió dollár fölött nyitott, A hihetetlen család (Pixar-Disney) pedig tavaly ilyenkor 70,5 millióval. A kritikusok kemény hangon leszólták a se füle, se farka történettel rendelkező bugyutaságot, de ez nem valószínű, hogy erősen befolyásolja a következő hetek eredményeit, hiszen a film elsődleges célcsoportja még túl fiatal ahhoz, hogy kritikákat olvasson.

A hétvége másik kellemes meglepetése a Bőrnyakúak (Jarhead) volt, Sam Mendes, az Amerikai szépség és A kárhozat útja rendezőjének új filmje. Az öbölháború idején játszódó humort sem nélkülöző dráma főszerepében Jake Gyllenhaalt (Donnie Darko) láthatjuk, bár a közönség egy része valószínűleg jobban ugrik Jamie Foxx (Collateral, Ray) nevére, aki szintén szerepel a filmben. A bevételek mintegy tízmillió dollárral felülmúlták az előrejelzéseket, a film összesen 28,8 millió dollárt gyűjtött a hétvége folyamán.

Bár a toplista élén álló mindkét film túlteljesítette az elvárásokat, a hétvége összbevétele 10%-kal, a nézőszám pedig 8%-kal maradt el a tavaly ilyenkoritól. A nagy stúdiók ennek ellenére bizakodóak az év végi kilátásokkal kapcsolatban, hiszen olyan bemutatókra lehet számítani hamarosan, mint a King Kong vagy a Harry Potter és a Tűz Serlege, amelyek minden bizonnyal felpezsdítik majd a mozibajárási kedvet.

Forrás: UIP Dunafilm
Bőrnyakúak | Jake Gyllenhaal egy Camus-regényt olvas

A tízes toplista harmadik helyén a múlt heti nyertes áll, a Fűrész című horror folytatása 17,2 millió dollárral. A 4 millió dollárból készült alkotás a bemutató második hetében már 60 millió dolláros összbevételnél tart, lepipálva az első részt, amely összesen sem hozott ennyit Amerikában.

Zorro kardja szépen dolgozik az amerikai és a nemzetközi kasszáknál is, a Zorro legendája az amerikai toplista negyedik helyét foglalja el 10 millió dollárral, míg Franciaországban és Spanyolországban jelenleg vezet, és a nemzetközi összbevétel már meghaladja a 60 millió dollárt.

Szép teljesítménnyel büszkélkedhet George Clooney Good Night, and Good Luck című, az ötvenes évek Amerikájában játszódó kis költségvetésű filmje nem csak a kritikusok tetszését nyerte el, hanem a kasszáknál is jól teljesít, az ezen a héten hetedik helyen álló fekete-fehér alkotás egy hónap leforgása alatt 11 millió dollárt hozott. Szintén örömteli eredményt tudhat magáénak a kilencedik helyet elfoglaló Shopgirl című romantikus vígjáték Steve Martinnal, Claire Danesszel és Jason Schwartzmannal, amely a hétvégén 2,5 millió dollárt gyűjtött, és így összesen 3,5 millió dollárnál tart.

Zorro legendájá-ra nálunk is tódul a nép, a nyitó hétvégén 30 ezren megnézték a kaszabolós alkotást, amely csaknem 30 millió forintos bevétellel a toplista első helyét foglalja el. Nem sokkal lemaradva az Egy szoknya, egy nadrág járja már harmadik hete a diadalútját: országszerte már csaknem 150 ezren hajlandók voltak pénzt adni a Rudolf Péter és Oroszlán Szonja nevével fémjelzett bénaságra. A Légcsavar még levegőben tartja magát, ezen a hétvégén 13.600-an voltak kíváncsiak a Jodie Foster főszereplésével készült thrillerre, amely eddig nem egészen 60 millió forint bevételt produkált. Cameron Diaz az Egy cipőben című csajfilmben valamivel több mint 10 ezer nézőt csábított a mozikba, amely a negyedik helyre elegendő tízmillió forintos bevételnek felel meg.

A tízes toplista 5-9. helyét a régi ismerősök foglalják el, bevétel szerint csökkenő sorrendben a 40 éves szűz, a Wallace & Gromit és az Elvetemült Veteménylény, a Cápasrác és Lávalány kalandjai, A szállító 2 és az Ünneprontók ünnepe. A tizedik helyen a Pingvinek vándorlása című dokumentumfilm áll, amelyet az első hétvégén 2500-an tekintettek meg - így döbbenetes nemzetközi sikerét (világszerte több mint 100 millió dollárt hozott) nálunk aligha fogja megismételni.