Vágólapra másolva!
Déja-vu érzés köszönthet ránk az idei Oscar-esélyes filmfelhozatalt szemlélve, hiszen a férfi főszereplők mezőnyében ismét zenei legenda megformálása hozhat elismerést, a hölgyeknél újra duplázásra esélyes a közelmúlt egyik nyertese, van bokszolódrámánk is, az állítólagos éllovast pedig az év vége előtt egy hónappal még senki sem látta. Március 6-án osztják ki az idei év legjobb filmjeinek járó aranyszobrokat, de összeállításunk már most megbízható jóslatokba bocsátkozik.
Vágólapra másolva!

A magyar mozikban egyelőre csak az esélyesek töredéke látható, a nagyágyúk januártól áprilisig érkeznek folyamatosan. Előrejelzéseink a legtöbb esetben a filmek megkezdett díjvadász-kampányán és az elővetítések sajtóvisszhangjain alapszanak. Amint minden potenciális jelöltet láttunk, illetve a jelöléseket bejelentették, frissebb és megbízhatóbb jövendölésekkel jelentkezünk újra.

München (Steven Spielberg)
Már az előtt az idei év legnagyobb Oscar-reménységének tartották, hogy egy kockát is leforgattak volna belőle, ami nem csoda, tekintve, hogy az Oscar-egyenlet tökéletes megtestesítője: igaz történet + aktuálpolitikai kikacsintás + Spielberg = Oscar.

Hollywood legnépszerűbb rendezője villámsebességgel dolgozott, hiszen augusztusban kezdték a forgatást, és az elmúlt hetekben fejeződtek be az utómunkálatok. A kész művet még senki sem látta, és a stúdió nem kíván külön kampányolni a díjért, a verseny mégis valahogy lejátszottnak tűnik. Itthon viszont drukkolhatunk a jórészt Budapesten forgatott alkotásnak, elvégre Magyarország ennél közelebb nemigen kerülhet az Oscarhoz mostanság.
Magyarországi bemutató: 2006. január 26.

+ + +

Brokeback Mountain (Ang Lee)
Pár hónapja még elképzelhetetlennek látszott, hogy egy meleg cowboyokról szóló romantikus film megtalálja az útját a szélesebb közönség felé. A tajvani Ang Lee azonban olyan jó érzékkel nyúlt a rizikós témához, hogy Velencében fődíjat nyert, Torontóban pedig óriási közönségsikert aratott napjaink legígéretesebb fiatal színészeinek (Heath Ledger és Jake Gyllenhaal szintén díjesélyesek) filmbeli románca.

Ha a München bukna, még a győzelem sem elképzelhetetlen, ami meglehetősen radikális döntés lenne a konzervatívnak és kiszámíthatónak tartott Akadémiától.
Magyarországi bemutató: 2006. első negyedév

+ + +

A nyughatatlan (James Mangold)
Ami a kiszámíthatóságot illeti, Johnny Cash élettörténetének filmrevitelét mintha Oscar-megrendelésre készítették volna, és az amerikai közönség is keblére ölelte a jól ismert countrydallamokkal fűszerezett filmbiográfiát.

A tavalyi Ray Charles-film nyomdokain haladva, A nyughatatlan esélyesebb a színészi kategóriákban, de a film sem fog kimaradni a végső öt közül.
Magyarországi bemutató: 2006. február 2.

+ + +

Egy gésa emlékiratai (Rob Marshall)
Korábban pont Spielberg neve merült fel minduntalan Arthur Golden nagysikerű regényének megfilmesítése kapcsán, de a projekt végül szerencsére a Chicagó-val befutott Rob Marshall kezei közt kötött ki, aki a világ legjobb színésznői közül hármat (Zhang Ziyi, Michelle Yeoh, Gong Li) is meg tudott nyerni a lenyűgöző látványvilágú alkotáshoz.

Forrás: Fórum Hungary
Zhang Ziyi és Michelle Yeoh | Nézz még több képet a filmből!

Kérdéses, hogy az amerikai nézők mennyire kíváncsiak a kínai sztárokra egy Japánban játszódó történetben, de a film tarolhat a technikai kategóriákban, ezzel az idei év legtöbb jelölését összegyűjtve, Rob Marshall pedig második filmjével bravúros módon a második legjobb rendezői jelölését is megkaphatja.
Magyarországi bemutató: 2006. február 23.

+ + +

Az ötödik helyre két film is esélyes az év első feléből, hiszen kitartott tavasztól a díjhajsza-szezonig az Ütközések elsöprő kritikai sikere, A remény bajnoká-t pedig DVD-kiadása kapcsán újult erővel kampányolják. Témaválasztását illetően egyikük legjobb film jelölése sem okozna meglepetést, a minőség tekintetében viszont egyértelműen az előbbi az érdemesebb a figyelmünkre.

Politikai drámákból három jelentősebb jöhet szóba a München-en kívül, de valószínűbb, hogy a két Clooney-filmnek (Sziriana, Good Night, and Good Luck.) meg kell elégednie a színészi, forgatókönyv és esetleg egy rendezői jelöléssel, Az elszánt diplomata (magyarországi bemutató: 2006. január) pedig Ralph Fiennesnek és Rachel Weisznek hozhat szerencsét.

Általában minden évben sikerül egy független filmnek is beslisszannia a legjobb ötbe, idén erre leginkább a Truman Capote író életéről szóló drámának (Capote) van esélye, vagy Woody Allen bravúros visszatérésének, a New Yorkot Londonra, Diane Keatont pedig Scarlett Johanssonra cserélő Match Point-nak.

Még ha a filmjük nem kap is "legjobb film" jelölést, Woody Allen és George Clooney esélyesek a rendezői mezőnyben, bár mindketten legendás Oscar-kerülők (Woody egyszer, George egyszer sem vett részt a ceremónián), ám Oscar imádja a visszatérőket és a színész-rendezőket. Mosolyra azonban ritkán áll a szobor szája, de ha idén egy komédia mégis beférkőzik a legjobbak közé, az csakis a The Producers című Broadway-siker filmverziója lehet.

Izgatottan várja még a filmvilág a ritkán, de akkor emlékezeteset alkotó Terrence Malick Pocahontas-történetét, az Újvilág-ot. Remélhetőleg Colin Farrell több szerencsét hoz neki, mint tavaly Oliver Stone-nak, hiszen pont egy évvel ezelőtt sokan még a Nagy Sándor-t is Oscar-esélyesnek jósolták. Az Újvilág esélyeiről mindenesetre még nagyon korai nyilatkozni, tekintve, hogy az idei szezon utolsó versenybe szállója, még a München után is két nappal (december 25.) mutatják az USA-ban, remélve, hogy az utolsó pillanatban átrendezi az erőviszonyokat.

Tippünk a befutóra (legjobb film): München

Tippünk a befutóra (legjobb rendező): George Clooney (Good Night, and Good Luck.)