A spanyol szívtipró, Javier Bardem legújabb munkájában egy paralízisben szenvedő búvárt játszik, aki harminc éven át küzd azért, hogy eutanáziában részesüljön. Az igaz történeten alapuló megrázó alkotást 14 Goya-díjjal jutalmazták.

A Nicole Kidman főszereplésével készült Más-világ című thrillert is jegyző Alejandro Amenábar A belső tenger címet viselő filmje Ramon Sampedro igaz történetét meséli el. A spanyol férfi búvárbaleset következtében nyaktól lefelé lebénült, majd ezután 30 évig folytatott jogi küzdelmet, hogy eutanáziát hajthassanak végre rajta. Egy hónappal az Oscar-gála előtt A belső tenger tizennégy darabot gyűjtött be Spanyolország legrangosabb filmes elismeréséből, a Goya-díjból.

A Spanyol Tudományos és Mozgóképművészeti Akadémia által kiosztott díjak közül a legjobb színésznek járót, a főszerepet játszó Javier Bardem nyerte, immáron negyedszerre. A legjobb színésznő díját Lola Duenas kapta, aki Bardem partnereként tűnt fel A belső tenger-ben.

A legjobb női mellékszereplőnek járó Goyát az eddig főleg csak tévéfilmekben játszó Mabel Riverának ítélték, aki Sampedro sógornőjét kelti életre a vásznon.

Az eutanázia témájával a főként katolikus országban nagy vihart kavaró film kapta a legjobb férfi mellékszereplő, a legjobb új színész és színésznő, a legjobb forgatókönyv, a legjobb operatőri munka, a legjobb smink és a legjobb filmzene díját is. Ez utóbbi magát a 32 éves Amenábart dicséri, ugyanis a rendezői teendők mellett ő komponálta a képeket aláfestő szólamokat is.

Az eddig biztos befutónak számító Pedro Almodóvar üres kézzel távozott a helyszínről, miután a legjobb film és a legjobb rendező kategóriában induló Rossz nevelés című drámája elől Amenábar filmje elvitte a díjakat.

A legjobb európai díját Fatih Akin Fallal szemben című drámája nyerte, amelyet Önök is láthattak az [origo] filmklub vetítésén. A legjobb külföldi film Oscar-díjára nagy esélyesnek tartott A belső tenger-t pedig március 2-án mutatjuk be majd.