Olajüzlet, tornászélet, matekzsenik

Vágólapra másolva!
Öt új film érkezik a mozikba a héten: a globális olajpiac szövevényeibe, illetve a tornászok életébe kalauzolót kár lenne kihagyni. Mellettük akad egy, amelyik a Gwyneth Paltrow-Jake Gyllenhaal párost mutatja fel, egy, amelyik hat csajszival, egy barlanggal és sok szörnnyel hozza ránk a frászt, és egy, amelyik romantikus tangózást ajánl.
Vágólapra másolva!

Miről szól? A (legalább) három szálon futó történet egy tapasztalt CIA-ügynök, egy idealista jogász és egy feltörekvő olajkereskedő tevékenysége alapján fest képet az olajért folyó küzdelem végzetes következményeiről.

Ki a rendező? Stephen Gaghan, aki eddig még csak a közepes Elhagyatva című filmet rendezte, viszont a kiváló Traffic forgatókönyvét írta. A Sziriana szerencsére sokkal inkább üt az utóbbira.

Kik a szereplők? A rengeteg szereplős film főbb szerepeiben George Clooneyt, Matt Damont, Jeffrey Wrightot és Alexander Siddiget láthatjuk.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik a Traffic után nem ijednek meg egy legalább olyan lebilincselő, de még annál is több szálon futó filmtől, amelyről nem feltétlenül virágos jókedvvel távozik az ember.

Mit mondanak ők? A Berlinalén versenyen kívül mutatták be a Sziriana című politikai krimit, amely a globális olajpiac különböző szereplőinek összefonódó történeteiről szól. A premierre a film készítői is eljöttek, így alkalmunk nyílt a helyszínen beszélgetni Robert Baer egykori CIA-ügynökkel, akinek See No Evil című önéletrajzi könyvén alapul a film forgatókönyve, és akit George Clooney alakít a filmben. Baer mesélt saját közel-keleti tapasztalatairól, arról, hogy miért nem szereti a legtöbb titkosügynökös filmet, és dióhéjban megosztotta velünk Amerika külpolitikájáról alkotott lesújtó véleményét is. Olvasd el Robert Baerrel készített interjúnkat!