Vágólapra másolva!
A Filmklub újságírói a Titanic filmfesztiválon betermeltek egy francia házassági drámát, egy összenőtt punkzenészekről szóló angol áldokumentumfilmet, és egy kísérletezőkedvű új-zélandi amatőrvideót.
Vágólapra másolva!

Karin Albou elsőfimes rendezőnő vett egy nagy levegőt és igazi elsőfilmesként bátran markolt az élet nagy kérdéseiből: a Kis Jeruzsálem-ben van filozófia, isten, szerelem, a szellem és a test átívelhetetlennek tűnő szakadéka, az arab-zsidó konfliktus rosszízű feszültsége, francia idegengyűlölet és bónuszként egy kis házassági dráma. A sztori Párizsban játszódik, egy lepukkant panelrengetegben élő ortodox zsidó családban, ahol a filozófiaszakos Laura (Fanny Lavetta) tizennyolc évesen egyszerre akar lelki békét és a test örömeit egy arab fiúval, emellett arra is marad ideje, hogy megpróbálja ötvözni a filozófia hűvös racionalitását ősei istenhitével. Laura babonásan vallásos anyjával (Sonia Tahar) és nővére, Mathilde (Elsa Zylberstein) családjával él. Mathilde négy gyereket szült Arielnek, de egy szőke hajszál a férje zakóján egy nap azzal szembesíti, hogy a férfi megcsalja őt. Laurát a vágy emészti, nővérét pedig éppen a vágy hiánya kínozza.

A Kis Jeruzsálem túl magasra teszi a lécet: megreked a problémák felvázolásánál, de se tisztességesen kibontani, se feloldani nem tudja őket. Laura és az algériai bevándorló, Djamel szerelme kidolgozatlan, szinte semmit nem tudunk az arab fiatalemberről azon kívül, hogy bajszos és illegálisan tartózkodik az országban. Mathilde és Ariel egyre bátrabb kalandozásait a hitvesi lepedőn finom visszafogottsággal mutatja be Albou, de ez sovány vigasz, hiszen Laurát teszi meg főhősnek, akivel aztán elég mostohán bánik. A fiatalabbik lány szerelme karakter nélkül, üresen kong, az egyetemi előadások jelenetei pedig kínosan didaktikus erőfeszítéssel izzadják ki magukból a lét filozófikus mélységeit és persze a film ü-ze-ne-tét. Bár a húszéves Lavettát Laura szerepéért az év legígéretesebb színésznőjeként jelölték Césárra, közös jeleneteikben a tapasztalt Zylberstein könnyedén lejátssza őt a vászonról. A legjobb mégis egy mellékszereplő: Sonia Tahar hihetetlen könnyedséggel és finomsággal formálja meg a vajákoskedvű, sok mindent látott, csendesen eltökélt zsidó anyát.

A film kapkodva, félszívvel paskolja a drámát, pedig a témából három mozira való katarzist is ki lehetett volna nyerni. A Kis Jeruzsálem legnagyobb erénye, hogy elvisz a párizsi zsidó lakótelepre és hanyagolja kicsit a bagettet és a Champs-Élysées-t.

Mesterházy Lili

A Kis Jeruzsálem megtekinthető a Titanic filmfesztivál keretében április 3-án hétfőn 20:30-kor az Örökmozgó moziban.