Egyéjszakás szipuzás a szexshopban

Vágólapra másolva!
Friss titanicos élményeink: mesterkélt mese a Quay testvérektől, írországi lakókocsis-szubkultúra hitelesen, és könnyed szórakozás Japánból.
Vágólapra másolva!

Egy gyönyörű operaénekesnőt, Malvinát (Amira Casar) esküvője előestéjén elrabol Dr. Droz (Gottfried John), egy titokzatos mániákus, és élő automatát akar belőle faragni, hogy kedvére hallgathassa csodálatos hangját. Droz háztartásában él néhány elmebeteg ember, akik a szolgálói és a valószínűleg szexshopokból öltözködő Assumpta (Assumpta Serna), aki az ágyasa. Droz szigetére érkezik Filesberto (César Saracho), a híres zongorahangoló, akinek most az lesz a dolga, hogy zongorák helyett a doktor emberi automatáit hangolja fel. Filesberto találkozik Malvinával és beleszeret.


A Quay testvérek első egész estés filmje, az Institute Benjamenta tíz évvel ezelőtt készült, az álomfonó bábosok most újra nekifutottak a műfajnak, nem sok sikerrel. A film hemzseg a keresetten furcsa, erőltetett pillanatoktól, ilyen a kameruni büdöshangya esete a gombával, vagy az az emlékezetes párbeszéd, amikor Assumpta a fák között megkérdezi a zavart Filesbertót: "Ez egy igazi erdő?", majd amikor az nem felel, felemeli a karját és hónaljszőrét nyomja a férfi orra alá: "Vagy ez az igazi erdő?"

A párbeszédek és a színészek egyébként sem nyújtanak sokat, a Földrengések zongorahangolója másfél órája viszont kétségtelenül tele van a híresen varázslatos hangulatú, megejtően szép quayvilágbéli képekkel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy végtelenig nyújtott misztikus mese huszadik perce után ne akarnánk inkább elhagyni a vetítőtermet és élni tovább prózai kis életünket. A történetet sokkal hatásosabban fel lehetett volna dolgozni pontosan húsz perc alatt, úgy talán az elejétől a végéig megőrizte volna az alaphelyzet által felkínált drámaiságot. Stephen és Timothy Quay csodálatos animátorok, tehetséggel teremtik meg azt a látványt, mozgást, hangot, amiben otthon érzik magukat. Azzal azonban már kevesebbet törődnek, hogy a néző is otthon érezze magát ebben a világban: nem tudnak vagy talán nem is akarnak feszültséget teremteni a film száz perce alatt.

Mesterházy Lili

A Földrengések zongorahangolója megtekinthető a Titanic filmfesztivál keretében április 9-én vasárnap 18:30-kor az Örökmozgó moziban.